Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sajid-javid-ute-ur-striden-om-toryledarskap/

Världen

Sajid Javid ute ur striden om Toryledarskap

Sajid Javid fick bara 34 av 313 röster. Foto: Yui Mok/AP

Inrikesminister Sajid Javid är utslagen i kampen om partiledarskapet i det konservativa partiet i Storbritannien. Det står klart efter den första av två interna partiomröstningar under dagen.

TT Text

Tre ska bli två i jakten på Konservativa partiets ledare i Storbritannien. Efter att ha fått överlägset flest röster i samtliga omröstningar är Boris Johnson given som den ene slutkandidaten.

Hans motspelare blir Jeremy Hunt eller Michael Gove.

En efter en har försvunnit från det tiohövdade startfältet i omröstningarna de senaste veckorna och hittills har processen bjudit på få överraskningar. Boris Johnson har gång på gång kammat hem flest av de 313 partirösterna med god marginal till närmsta konkurrent.

Resultatet av den första av dagens två omröstningar resulterade i att inrikesministern Sajid Javid numera är borta från kampen om att efterträda Theresa May. Javid fick 34 röster jämfört med Jeremy Hunts 59 och Michael Goves 61 röster.

Som väntat fick favoriten Bors Johnson flest röster, totalt 157 av 313. Efter nästa omröstning ska de två slutkandidaterna stå klara. Resultatet väntas vid klockan 19 på torsdagskvällen.

Javids sorti innebär att partiledarstriden numera saknar en kandidat med annorlunda bakgrund, enligt Sky News politikreporter Laura Bundock. ”Bland sina supportrar var han mannen som 'tvingades kämpa för allt', en son till invandrade föräldrar som kom till Storbritannien med bara några pund på fickan”, skriver hon i en analys.

Sajid Javid kommer enligt BBC inte att öppet stödja någon av de tre kvarvarande kandidaterna.

För slutkandidaterna väntar en landsomfattande turné och två tv-sända debatter, och det är partiets 160.000 medlemmar som till slut kommer att rösta om vem av de två som blir Tories partiledare tillika Storbritanniens premiärminister.

Segraren presenteras i slutet av juli.

Läs också: Rory Stewart utslagen