Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sajt ska slå hål på flyktingrykten

Other: Skärmdump: Hoaxmap.org

När mängden osanna rykten om brott i flyktingvågens spår hade ökat i ett halvår bestämde sig två tyskar för att motarbeta ryktesfloran och i stället sprida sanningen bakom händelserna. De startade sajten Hoaxmap.

Förra sommaren, när flyktingkrisen började tillta, noterade Karolin Schwarz ett oroväckande mönster. I takt med att antalet flyktingar ökade i hennes hemstad Leipzig ökade också antalet rykten om påstådda brott som skulle ha begåtts av de män kvinnor och barn som flytt kriget för att söka skydd i Tyskland och andra delar av Europa.

Ryktesfloden steg, och strömmen spred sig in i sociala medier.

– Sedan i januari har de här ryktena spridits ännu mer, säger Schwarz till nyhetskanalen al-Jazira.

Hon tyckte sig se att de uppskruvade berättelserna till stor del orkestrerats av högerextrema partier och organisationer och ville finna ett sätt att granska ryktena och sprida korrekt information om vad som egentligen hänt.

I förra veckan startade hon så tillsammans med it-utvecklaren Lutz Helm den interaktiva sajten Hoaxmap. I form av nålar på en karta lägger de där in flyktinganknutna brottsrykten som är i svang.

Klickar man på en nål får man upp en ruta som talar om vilka rykten som florerar på just den platsen. Samtidigt anvisas man länkar till officiella polisrapporter eller artiklar som vederlägger ryktena och förklarar vad som egentligen hänt.

Ryktena handlar om allt från stöld till mord. Ett av de vanligaste är våldtäkt. För närvarande ligger 246 korrigerade rykten på Hoaxmap, mest från Tyskland men även från Österrike och Schweiz.

Dramatiska historier om brott, eller för den delen om sammandrabbningar mellan flyktingar och polis, kaotiska gränsstationer och överfulla flyktingbåtar, blir bättre nyhetsberättelser än den ganska tröstlösa normalitet som nästan alla flyktingar genomlever nästan alla dagar i de förläggningar där de väntar på uppehållstillstånd.

De båda skaparna av ”Hoaxmap” vill belysa och balansera den typ av nyhetsartiklar som förstärker negativa flyktingstereotyper.

– Vi har fått mängder av mejl från folk som tackar oss, för de har hört om flera av de här berättelserna och de har lätt kunnat kolla upp dem på kartan, säger Karolin Schwarz till al-Jazira.

– Vi vill skapa en diskussion om det här fenomenet. Rykten sprids av politiska skäl och många försöker skapa en atmosfär av rädsla och misstro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.