Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sakerheten-i-fokus-infor-eurovisionfinalen/

Världen

Säkerheten i fokus inför Eurovisionfinalen

Expo Tel Aviv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots hot från extrema grupper om att Eurovision ska utsättas för någon form av attentat är det lugnt i Tel Aviv. I alla fall hittills. Men det är långt ifrån ett normaltillstånd som råder här, 50 kilometer från Gazaremsan.

Rätta artikel

En attack mot Eurovision song contest vore en pr-katastrof för Israel. Och i god innan tävlingen började byggde Israel upp antimissilsystem kallat ”iron dome”, järnkupolen, runt om i landet och reservister kallades in för att kunna svara mot varje tänkbart hot. Reservisterna kommer att finnas på plats till dess att tävlingen är över.

På gatorna i Tel Aviv märks trots allt inte mycket av det spända läget mellan Israel och palestinierna på Gazaremsan. Solen skiner och många söker sig till stranden. Caféer och restauranger myllrar av folk.

Runt arenan är det tydligare och beväpnade vakter och poliser syns på alla känsliga platser. Kontroll av väskor och metalldetektorer står vid alla ingångar och för att ta sig in får man gå igenom två säkerhetskontroller.

Chatta med Hanna Fahl och Clas Svahn om semifinalen i Eurovision

Men metalldetektorer för inpassering är inget nytt för Tel Aviv-finalen. Säkerheten kring Eurovision är alltid hög numera och i Lissabon, förra året, hade polisen placerat kulspruteskyttar på taken runt ingången till arenan.

Att det finns en hotbild mot Eurovision blev tydligt när sändningen hackades under tisdagens semifinal och flera hotfulla budskap visades i rutan innan sändningsledningen lyckades återta kontrollen. Hittills har Israel anklagat Hamas för att ligga bakom men det finns ännu inga säkra bevis för detta.

De många vakterna runt Expo Tel Aviv har också andra uppgifter än att förhindra terrordåd. Arrangörerna fruktar också att de grupper som uppmanat till bojkott ska ta sig in på arenan. Hittills har demonstrationerna genomförts lugnt och oftast på andra håll i staden.

Gruppen BDS, som är en av dem som verkar för bojkott av årets Eurovision, anordnar ett alternativ till tävlingen i form av en konsert. Konserten sänds från Betlehem, Haifa, London och Dublin där palestinska, israeliska och internationella artister deltar.

Läs mer: 

Därför går Lundvik till final – 5 frågor och svar inför kvällens Eurovision

Så har det gått för Sverige i Eurovision

Fem låtar att hålla koll på i kvällens semifinal 2