Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Säkerhetsrådet fördömer nordkoreanskt kärnvapentest

Ordförande Elbio Rosselli kommenterar säkerhetsrådets beslut i samtal med reportrar.
Ordförande Elbio Rosselli kommenterar säkerhetsrådets beslut i samtal med reportrar. Foto: Lee Jin-man / AP

FN:s säkerhetsråd fördömer i ett enhälligt uttalande det nordkoreanska kärnvapentest som registrerades på onsdagen. Sprängningen är en klar överträdelse av säkerhetsrådets resolutioner, heter det i rådets uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters. Preliminära USA-analyser ger inte stöd för att det rör sig om ett vätebombstest.

Däremot har det, enligt Vita huset, kunnat slås fast att nordkoreanerna utförde ”något slags kärnvapentest”, skriver Reuters.

Säkerhetsrådet kommer utan dröjsmål inleda arbetet med att ta fram nya åtgärder som svar på Nordkoreas kärnvapentest, det fjärde sedan 2006, uppgav Uruguays FN-ambassadör Elbio Rosselli då det förhållandevis korta mötet hade avslutats, enligt Reuters.

– Säkerhetsrådets medlemmar påminner om att man tidigare uttryckt sin beslutsamhet att vidta ytterligare kraftfulla åtgärder i händelse av ett nytt nordkoreanskt kärnvapentest, sade Rosselli, ordförande i rådet under januari månad, till reportrar.

– I linje med detta åtagande och mot bakgrund av brottets allvar kommer medlemmarna i säkerhetsrådet att inleda arbetet med sådana åtgärder att ingå i en ny resolution från säkerhetsrådet, tillade han.

USA uppger att preliminära analyser av det nordkoreanska testet visar att det saknas bevis för att det ska ha rört sig om ett vätebombstest. ”Ytterligare bevismaterial kommer att samlas in”, enligt Vita husets talesperson Josh Earnest. Nordkorea har hävdat att det var en lyckad vätebombssprängning man genomförde.

Vidare uppges att president Barack Obama i kontakter med Kinas president  Xi Jinping diskuterar vad Peking kan bidra med av påtryckningar mot Nordkorea.

USA:s utrikesminister John Kerry sade att Nordkoreas kärnvapentest var ”en högst provokativ handling” som utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet.

– Testet är en flagrant överträdelse av flera av FN:s säkerhetsråds resolutioner, sade Kerry bland annat, rapporterar Reuters.

Klockan 17 på onsdagen, svensk tid, inleddes rådets snabbinkallade möte om Nordkoreas test. Den brittiske FN-ambassadören Matthew Rycroft sade före mötet att man skulle diskutera ytterligare sanktioner mot Nordkorea.

Diplomatkällor uppgav för nyhetsbyrån AFP att USA, Japan och andra länder då arbetade med ett utkast till en text som kraftigt fördömer det som Nordkorea kallat ett vätebombtest.

– Vi kommer att arbeta med andra om en resolution om fler sanktioner, sade Rycroft till reportrar när han var på väg in till mötet.

– Men vilket som helst nukleärt test innebär en klar överträdelse av säkerhetsrådets resolutioner, sade Rycroft.

Mötet hölls bakom stängda dörrar och hade begärts av USA och Japan.

Under onsdagen uttalades fördömanden mot testet på löpande band, från bland annat Sverige, Ryssland, Kina, Storbritannien och FN-chefen Ban Ki-Moon.

Nordkoreas tre tidigare kärnvapentester – 2006, 2009 och 2013 – har lett till nya sanktioner mot landet.

Vätebomber

Vätebomber kallas även H-bomber eller termonukleära vapen. De är kraftigare än atombomber, den andra typen av kärnvapen.
En vätebomb bygger på fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor, i motsats till atombomb som bygger på fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor.
Den ungersk-amerikanske fysikern Edward Teller räknas som vätebombens fader. Han deltog i utvecklingen av den första atombomben i USA 1941–46 och utsågs 1950 till ledare för vätebombsprogrammet.
1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: National- encyklopedin, TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.