Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Säkerhetstjänsten jagar maken till självmordsbombare

Ryska säkerhetstjänsten letar nu efter Dmitrij Sokolov, make till den kvinnliga självmordsbombare som i går sprängde en buss i staden Volgograd. I Ryssland befarar många att dådet var det första i en serie attentat inför OS i Sotji.

Sex personer dödades i bussen, och antalet skadade har i dag ökat till 40. Terrordådet var det dödligaste i Ryssland utanför Norra Kaukasusområdet sedan 2011.

Polisen har slagit fast att Naida Asijalova, en 30-årig kvinna från delrepubliken Dagestan, var den som utförde attacken. Bussen exploderade i en förort till storstaden Volgograd, men utredarna misstänker att Asijalova egentligen hade tänkt detonera sin bomb i centrum. I så fall hade dödssiffran blivit långt högre.

Källor inom säkerhetstjänsten bekräftar i dag för ryska medier att man söker efter Dmitrij Sokolov, Asijalovas 21-årige make. Han är en etnisk ryss från Krasnojarsk, som Asijalova ska ha träffat i Moskva och ha förmått att konvertera till islam.

Sokolov försvann i juli 2012 efter en lektion i arabiska på universitetet, och har sedan dess inte synts till. Hans föräldrar har framträtt i ”Zjdi menja”, ett populärt tv-program som spårar upp försvunna – men utan resultat. Säkerhetskällor uppger nu för tidningen Izvestija att Sokolov har anslutit sig till islamistiska rebeller i Dagestan och antagit ”krigarnamnet” Abdul-Dzjabar”.

– Sokolov är känd som sprängämnesexpert, och vi kan inte utesluta att sprängdådet i Volgograd är hans verk, säger en person med insyn i utredningen till tidningen.

Experter och kommentatorer i Ryssland är i stort sett eniga om att detta är början på en ny våg av terrorattentat inför vinter-OS i Sotji i februari. I juni i år framträdde den tjetjenske islamistledaren Doku Umarov i ett videoklipp där han bad sina anhängare använda ”maximal kraft” för att stoppa spelen.

– Jag är mycket oroad, men jag tror att detta var en första varning inför OS: Jag tror vi kan vänta oss fler attacker, säger Alexej Malasjenko på tankesmedjan Carnegie till Moscow Times.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.