Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sålde olja till Nordkorea från sin tanker på havet

Tankern Lighthouse Winmore.
Tankern Lighthouse Winmore. Other: Hyung Min-woo/Yonhap/AP

Affärsmannen äger två fiskeriföretag på Taiwan och misstänks ha fyllt en oljetanker, utfärdat falska papper och därefter på internationellt vatten pumpat över oljan till ett nordkoreanskt fartyg. Försäljningen bryter mot FN:s sanktioner. Nu har han dömts till näringsförbud och fått sina bankkonton frysta.

Chen Shih-hsien äger två fiskeriföretag i staden Kaohsiung i Taiwan. Innan oljetankern Lighthouse Winmore gav sig iväg i mitten av oktober fyllde affärsmannen i en exportdeklaration som sade att fartygets destination var Hongkong.

I stället misstänks tankern den 19 oktober ha pumpat över 600 ton olja till ett annat fartyg på internationellt vatten i Gula havet. Det bryter mot de sanktioner som FN införde mot Nordkorea i september som straff för landets utveckling av kärnvapen.

Oljetankern stoppades senare av sydkoreanska myndigheter, affärsmannen greps, men släpptes mot borgen. Tankern undersöktes av den sydkoreanska tullen.

Affärsmannen Chen har, enligt taiwanesiska medier, försvarat sig med att han hade sålt oljan till en kinesisk mellanhand, hjälpt honom att pumpa över oljan till hans fartyg, men inte kände till att det sedan skulle vidare till Nordkorea.

Det var en förklaring som myndigheterna i Taiwan inte trodde på.

På fredagen meddelade Taiwans justitiedepartement att mannens affärsverksamhet belagts med sanktioner och att hans bankkonton frusits.

– Vi kan inte tolerera någon provokation mot internationell säkerhet, skriver Taiwans justitiedepartement i ett uttalande. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.