Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Salivprover samlas in inför Sotji-OS

Ryska myndigheter samlar in salivprov från muslimska kvinnor inför OS i Sotji nästa år. Dna-proven ska sedan användas för att identifiera eventuella självmordsbombare.

Uppgifterna om att Ryssland nu samlar in dna-prover från kvinnor i norra delen av Kaukasus kommer från nyhetsbyrån Reuters. Nyhetsbyrån har talat med åtta dagestanska kvinnor som alla bekräftar att de ombetts lämna salivprover.

Orsaken till registreringen ska vara risken för självmordsattentat under OS, skriver al-Jazira. Under de senaste 13 åren har 49 kvinnliga självmordsbombare utfört en serie attacker i Ryssland och senast den 21 oktober sprängde en kvinna sig själv och sex andra människor till döds på en buss i Volgograd.

På en videofilm tagen från en bakomvarande bil syns hur bussen exploderar med en kraftig detonation.

En 30-årig kvinna från Dagestan pekades då ut som självmordsbombaren, skriver The Guardian. Hittills har myndigheterna svarat med att spränga bostäder till terroristernas släktingar och gripa unga män som misstänks ha band till militanta organisationer.

De ryska myndigheterna har också stängt flera muslimska skolor i området, eleverna har fotograferats och fått lämna fingeravtryck.

I juli uttalade en ledare för en islamistisk rebellgrupp, Doku Umarov, en uppmaning till sina anhängare att använda "maximal kraft" för att sabotera Sotji-OS, skriver Sky News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.