Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sallsynt-eldvirvel-fangades-av-brandman/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sällsynt eldvirvel fångades av brandmän

00:54. Här blossar eldtornadon upp vid en plastfabrik i England. Brandmän fångade det speciella väderfenomenet på film.

Eldvirvlar är spektakulära och sällsynta och det är ovanligt att de fångas på film. Filmen här togs tidigare i veckan.

Det var i tisdags, den 7 juli, som brandmän från Leicestershire Fire and Rescue Service Ashby Station i Derbyshire i England fångade den spektakulära eldvirveln i samband med en brand i ett 100 gånger 100 meter stort lager av plastpallar vid Ravensbourn Plastics Ltd:s fabrik i Albert Village.

Fabriken tillverkade bland annat korgar i plast till varuhus.

På filmen syns en eldpelare vilt snurrande resa sig mot himlen.

Den 26 juli bildades en mycket kraftig tornado i samband med de pågående bränderna i Kalifornien. Också den förde eld med sig. Eldtornadon lämnade omfattande förödelse i sina spår och bland annat förstördes stora kraftledningsstolpar av metall.

Ögonvittnen har beskrivit hur tornadon av eld hoppade över en flod, skriver CBS News.

– Man måste se luften som om den vore en solid massa och om du tar en del av den massan och hettar upp den enormt mycket och får den att stiga, då bildas ett stort tomrum under den, säger CBS chefsmeteorolog Lonnie Quinn.

En eldvirvel eller eldtornado bildas när varm luft stiger från en brandplats och lågorna sugs in i virvel.

När allt mer luft stiger börjar den till slut att rotera och samlar under tiden upp brännbart material. De lättantändliga gaserna som stiger uppåt kan bli över 100 meter höga.

Liknande eldvirvlar har bildats vid en rad större skogsbränder och varit kända sedan 1800-talet. Trots det anses de mycket sällsynta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.