Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/salvini-efterlyser-nyval-i-italien/

Världen

Salvini efterlyser nyval i Italien

00:54. Vice premiärminister Matteo Salvini som leder det främlingsfientliga partiet Lega efterlyser nyval i Italien.

Italien kan gå mot nyval efter bråk i koalitionsregeringen om finansieringen av en snabbtågslinje.

Vice premiärminister Matteo Salvini efterlyser nyval – och säger att det inte längre finns en majoritet i parlamentet bakom regeringen.

– Låt oss gå raka vägen till parlamentet för att berätta att det inte längre finns en majoritet... och snabbt vända oss till väljarna, säger Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega.

Salvini säger att parlamentet kan komma att sammankallas under nästa vecka för att inleda processen. 

Även Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio säger att hans parti är redo för nyval.

Italien styrs av en koalitionsregering mellan Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S). Spekulationerna har på senare tid gått höga om huruvida regeringen ska spricka sedan partierna varit oeniga om finansieringen av en snabbtågslinje.

De två partierna har varit nära att gå skilda vägar tidigare. I mitten av juli spekulerades i om regeringen skulle spricka, då på grund av olika syn på EU-kommissionens nya ordförande, tyska Ursula von der Leyen.

I början av juni hotade den partilöse premiärministern Giuseppe Conte att avgå om inte ledarna för Lega och M5S började prata med varandra. Bråket den gången handlade om skattesänkningar som de till slut kom överens om att genomföra.

Salvinis önskan om nyval kan bottna i en önskan att stärka Legas stöd i parlamentet. Maktbalansen mellan Lega och Femstjärnerörelsen har nämligen kastats om sedan EU-valet i våras.

Lega fick då 34 procent av rösterna, till skillnad från 17 procent i det nationella valet förra året. Samtidigt minskade stödet för Femstjärnerörelsen till drygt 17 procent i EU-valet, att jämföra med 32,5 procent i det nationella valet.

Läs mer:

Därför går Italiens ekonomi på knäna

Italiens premiärminister utbuad i senaten

Italiens regeringsparti misstänks ha tagit emot ryska pengar