Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Samkönade äktenskap fick irländskt ”ja”

Foto: Cathal McNaughton/Reuters

Irland har som första land i världen i en folkomröstning sagt ja till samkönade äktenskap. Omkring 62 procent röstade för att ändra i lagen.

Det var inte bara invånarna i storstäderna som röstade ja.

Även på landsbygden, där katolska kyrkan har ett starkare inflytande, var en klar majoritet för ändringen.

– Jag ville vara en jämlik medborgare i mitt eget land och i dag är jag det, sade en glad Leo Varadkar, hälsominister i regeringen och ­öppet homosexuell.

Motståndarna, representerade av organisationen Mothers And Fathers Matter, gratulerade Ja-­sidan till segern.

– Utgången är ett resultat av regeringens försäkringar om surrogat­graviditeter, adoptioner och inom en rad andra områden. Många väljare har trott på dessa löften och de måste nu hållas, skriver organisationen i ett uttalande.

Valdeltagandet var mycket högt. Framför allt registrerade sig många unga för första gången hos valmyndigheten. Eftersom väljarna inte kunde rösta utomlands reste dessutom åtskilliga irländare till hemlandet just för valet.

Högsta ledningen för katolska kyrkan har varit emot ändringen medan enskilda präster har sagt att de ska rösta ja. Utgången av folkomröstningen visar även hur snabbt Irland förändrats socialt. Homosexualitet var förbjudet fram till 1993. Först 1995 tilläts skilsmässor.

Nu påbörjas arbetet med ett tillägg i Irlands konstitution och redan vid årsskiftet väntas homosexuella lagligt kunna ingå äktenskap.

Nederländerna var första land, 2001, med att tillåta samkönade äktenskap. Först i Norden var Norge och Sverige 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.