Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sammandrabbningar-pa-tempelberget-i-jerusalem/

Världen

Sammandrabbningar på Tempelberget i Jerusalem

Foto: Mahmoud Illean/AP

Den israeliska polisen har avfyrat tårgas, gummikulor och ljudgranater för att skingra palestinska besökare vid al-Aqsa-moskén i ockuperade östra Jerusalem, rapporterar flera medier. Ett 60-tal personer har skadats.

DN-TT Text

Tumultet startade i samband med att tusentals palestinier kommit till Al-Aqsa-moskén på Tempelberget för att be. Söndagen är starten på högtiden eid al-adha som firas dagen efter att den årliga pilgrimsvandringen till Mecka avslutats.

Dagen sammanfaller med den judiska sorgedagen Tisha B'av, som vanligtvis ökar antalet judiska besökare på den heliga platsen på den omstridda fyrkanten.

Judar får besöka Tempelberget, sätet för forntidens judiska tempel, men de har inte fått be där sedan det brittiska styret på 1940-talet. Israeliska regeringar har ansett det för farligt med både muslimsk och judisk bön på en yta knappt större än ett par fotbollsplaner mellan Klippmoskén och al-Aqsa-moskén.

För att undvika spänningar förbjöd polis judiska besök på platsen, men palestinier som befarade att judar ändå skulle släppas in inledde protester, vilka ledde till sammandrabbningar med polis.

Palestinska Röda Halvmånen rapporterar om 61 skadade palestinier, varav 15 har förts till sjukhus. Samtidigt uppger israelisk polis att fyra poliser skadats.

Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif som araber kallar det, är heligt för både muslimer och judar. Dess status är en av de känsligaste frågorna i konflikten i Mellanöstern.