Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Samtal inledda om koreansk järnväg

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In under toppmötet i april
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In under toppmötet i april Foto: Korea Summit Press Pool via AP

Nordkorea och Sydkorea har mötts i samtal om att koppla ihop järnvägen som går över gränsen mellan länderna.

Diskussionerna hölls i gränsbyn Panmunjom i den demilitariserade zonen och är de första samtalen om järnvägen på tio år.

Det finns redan en järnvägslinje från Seoul till Pyongyang, och vidare till Sinuiju i norra Nordkorea vid kinesiska gränsen. Att koppla ihop de två järnvägssystemen och modernisera Nordkoreas gamla järnvägsinfrastruktur skulle ge Sydkorea en landväg till handelsmarknader i Kina, Ryssland och vidare till Europa.

Länderna har inte haft någon direktkommunikation sedan ländernas delande beslutades i den vapenvila som avslutade Koreakriget 1953, inte ens postgång.

Trots att Nordkoreas relationer med både Sydkorea och USA har tinats upp något kvarstår kraftiga sanktioner mot Nordkorea. Inför mötet på tisdagen sade Sydkoreas utsände Kim Jeong-Ryeol att sanktionerna måste lättas innan det blir aktuellt med konkreta steg.

– Men vi kan ingående studera olika projekt vi kan driva efter det att sanktionerna lyfts, sade han på plats i Panmunjom.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades vid ett toppmöte i april och kom då överens om att vidta åtgärder för att koppla ihop järnvägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.