Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/samtal-och-diplomati-maste-sattas-igang/

Världen

”Samtal och diplomati måste sättas igång”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Läget i Mellanöstern är otroligt farligt där en felkalkylering kan få katastrofala konsekvenser, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Det är oerhört bekymmersamt när Iran skjuter missiler mot baser där det finna internationell trupp. Alla angrepp mot fredsbevarande styrkor måste fördömas, säger Ann Linde (S).

Utrikeminister Ann Linde oroas över säkerhetsläget i Mellanöstern.

– Jag har i flera dagar varnat för en eskalering – och det är det som nu har skett, säger Ann Linde på telefon från Oslo.

Enligt utrikesministern kan nya attacker och hämndattacker leda till en våldsspiral där felkalkyleringar kan få farliga konsekvenser.

– Det är inte bara statliga aktörer som är inblandade, vilket gör den här situationen komplex, säger Ann Linde.

– Det som behövs nu är en deeskalering. Samtal och diplomati måste sättas igång.

Har Sverige planer på att stänga ambassaden i Bagdad efter attackerna?

– Tvärt om. Sveriges ambassadör åkte till Bagdad i går och verksamheten är i gång. Ambassaden i Bagdad har starka säkerhetsrutiner. När det gäller de svenska soldater i Irak är det Försvarsmakten som fattar avgörande, men de har full beredskap för att göra en snabb evakuering om ett sådant beslut fattas.

– Utrikesministern är angelägen om att de utländska utländska soldaterna, inklusive svenska, ska fortsätta att arbeta inom ramen för alliansen mot terrorsekten IS. Om trupperna tas hem skulle terroristerna ges ökat utrymme. 

Läs mer: Trump utlovar nya sanktioner mot Iran