Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/samtal-om-civilt-styre-i-sudan/

Världen

Samtal om civilt styre i Sudan

Proteströrelsen och militärjuntan i möte under onsdagen. Foto: Ashraf Shazly/AFP

För första gången sedan den dödliga attacken mot en sittstrejk i huvudstaden Khartum har proteströrelsen och militärjuntan mötts för att diskutera Sudans framtida styre.

TT Text

Tre generaler från Sudans militärjunta och fem representanter från proteströrelsen möttes under onsdagen på ett lyxhotell i Khartum för överläggningar om en övergång till civilt styre.

Förhandlingarna var de första sedan den 3 juni, då paraplyorganisationen Alliansen för frihet och förändring (FFC) bröt all kontakt med juntan efter att minst 61 personer dödats när militär bröt upp en fredlig sittstrejk.

Proteströrelsen meddelade tidigare under onsdagen att den var redo att återuppta dialogen.

– Alliansen för frihet och förändring sammanträdde och beslutade att acceptera inbjudan till direkta förhandlingar, säger protestledaren Madani Abbas Madani.

Militärjuntan, som styrt landet sedan april då president Omar al-Bashir tvingades bort efter tre årtionden vid makten, hade tidigare bjudit in till "förutsättningslösa" samtal om landets styre. Medlare från bland annat Etiopien och Afrikanska unionen har också försökt få parterna till förhandlingsbordet.

En av generalerna som deltog i dagens överläggningar var Mohamed Hamdan Dagalo, militärjuntans näst högste ledare och chef för den ökända paramilitära styrkan RSF som låg bakom dödandet den 3 juni.

Ämnen i den här artikeln:

Sudan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt