Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sanchez-avtal-med-katalaner-far-hogern-att-se-rott/

Världen

Sánchez avtal med katalaner får högern att se rött

Pedro Sánchez.
Pedro Sánchez. Foto: Oscar del Pozo/AFP

Landsförräderi! Statskupp! Gemen komplott! Det var de första reaktionerna från spanska nationalistledare när de på tisdagen förstod vad premiärminister Pedro Sánchez lovat katalanska separatister. Sánchez kan nu bilda en vänsterkoalition – i utbyte mot något som liknar ett löfte om en katalansk folkomröstning om självständighet.

I avtalet mellan Sánchez socialistparti PSOE och det största katalanska separatistpartiet ERC står det att de ”bägge regeringarna” skall föra samtal, och att katalanska väljare skall få ta ställning till resultatet. 

I gengäld lägger ERC:s 13 representanter i Madrid-parlamentet ned sina röster då koalitionen svärs in i nästa vecka. ERC, vars ledare nyligen dömdes till fängelsestraff för att ha försökt bryta loss Katalonien från Spanien 2017, kommer givetvis att under samtalen med PSOE att göra ”rätten till självbestämmande” till huvudsaken.

Nationalisthögerns reaktioner på nyheten om att Sánchez gläntat på dörren till ett lagligt katalanskt utträde, är skräckslagna och desperata. Frågan är om Sánchez ens får med sina egna partikolleger och väljare på detta äventyr. 

De första reaktionerna från socialistpartiets regionala ledare är kyliga. Han har brutit mot ett grundmurat spanskt tabu och ett av partiets budord: Att förhandlingar om självständighet för regioner är uteslutna. Miguel Murado, ledarskribent på tidningen La Voz, säger till DN:

– Sánchez gör inte detta av övertygelse. 2017 röstade han för undantagslagar mot Katalonien. Han har svängt 180 grader för han är piskad att bilda regering nu - annars stundar nyval och kanske slutet på hans karriär.

Det är långt kvar till en folkomröstning i Katalonien, och innan vi är där väntar omskakande politiska och konstitutionella bataljer. Men, hoppas separatisterna, Spanien har nu slagit in på en väg som förr eller senare utmynnar i folkomröstning.

Också för separatisterna har detta sina risker, eftersom antalet katalaner som vill ut ur Spanien pendlar mellan 43 procent (just nu) och som mest 48 procent. Separatisterna har anordnat inofficiella (och av Spanien förbjudna) folkomröstningar om saken 2014 och 2017. Men en laglig, officiell folkomröstning, vars resultat inte är en lek med siffror utan ett nytt land, skulle få sin egen dynamik, som ingen kan förutsäga.  

Med de baskiska nationalistpartierna PNV och Bildu, som också är nödvändiga för en regeringsbildning, förhandlar Sánchez om andra eldfängda saker, bland annat om officiellt erkännande av basker som en från Spanien separat ”nation”.