Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sanchez-erbjuds-ovantad-hjalp-fran-hogern-i-spanien/

Världen

Sánchez erbjuds oväntad hjälp från högern i Spanien

Perdro Sánchez. Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Snart fem månader efter parlamentsvalet har Spanien fortfarande ingen regering. En vecka innan tidsfristen för nyval går ut gör mittenhögerpartiet Ciudadanos en helomvändning och är berett att släppa fram socialsten Perdro Sánchez under vissa förutsättningar. 

Sedan valet den 28 april, där socialistiska PSOE blev största parti, har Pedro Sánchez försökt att få till en regering med stöd av vänsterradikala Podemos. En lösning var nära i juli, men havererade i sista stund när partierna inte kom överens om ministerposter.

Nu kommer istället en öppning från höger i elfte timmen, rapporterar El País på måndagskvällen. Albert Rivera, ledare för Ciudadanos säger att han är villig att släppa fram Perdro Sánchez för en ny period om Sánchez lovar att de katalanska separatister som står inför rätta inte kommer att benådas. 

Erbjudandet hänger dock på att även konservativa Partido Popular går med på att lägga ned sina röster i parlamentet. 

PP har inte kommenterat Riveras oväntade utspel. Pedro Sánchez har svarat att Riveras villkor ligger i linje socialisternas program.

Parlamentet måste ta ställning till en ny premiärminister senast nästa måndag. Annars utlyser kungen nyval den 10 november. Det skulle i så fall bli det fjärde valet i Spanien på lika många år. Sedan det politiska landskapet förändrats har det varit svårt att forma regeringar. Efter diktatorn Francos död 1975 växlade PSOE och PP vid makten, men nu finns det fyra nästan jämnstora partier.

Ett nyval skulle kunna gynna Pedro Sánchez. Enligt opinionsundersökningar har PSOE större nu än i april.