Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sändebud hoppas på fred i Syrien trots våldsamma strider

Rök stiger upp från de östra delarna av Damaskus.
Rök stiger upp från de östra delarna av Damaskus. Foto: Amer Almohibany/AFP

I morgon onsdag fortsätter de FN-ledda fredssamtalen om Syrien. Samtidigt pågår våldsamma strider i huvudstaden Damaskus. Men FN:s Syriensändebud, Staffan de Mistura, har inte gett upp hoppet om fred.

Den nu 70-årige svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura har ägnat i stort sett hela sin yrkeskarriär åt internationell konfliktlösning: i Afghanistan, Irak, Jugoslavien, Rwanda. Men FN-medlaren låter förstå att Syrienkonflikten står i särklass när det gäller komplexitet och oförsonlighet.

– Jag förväntar mig inget genombrott. Som framgår av det som händer i Syrien finns det på bägge sidor de som fortfarande tror på en militär lösning av konflikten, säger Staffan de Mistura till DN när vi träffas för en intervju under hans snabbvisit i Stockholm på måndagen.

Fredssamtalen är de femte i raden mellan regimen och oppositionen och dess respektive uppbackare som hålls i FN:s Europahögkvarter i Genève. Den senaste förhandlingen som avslutades för en knapp månad sedan gav inga påtagliga resultat.

– Men det finns ett momentum för en politisk process där även dialog som förs med små steg kan bidra positivt och skänka hopp till Syriens befolkning. Alternativet är ju bara ett: ännu mera krig.

Medan vi samtalar i den stillsamma lunchrestaurangen vid Östermalmstorg i Stockholm pågår strider och attacker både på marken och i luften i Syriens huvudstad Damaskus.

Aggressionerna kom som en chock, en överraskning. Väpnade oppositionsgrupper och jihadister rörde sig i en samordnad aktion längre in i den syriska huvudstaden än vad som varit möjligt på fyra år.

Regimmotståndarna använde sig av självmordsbombare för att avancera mot Abbasaiyntorget, helt nära nationalstadion och Damaskus gamla stad. Attackerna genomfördes av en ny paraplygruppering vars kärna består av terrorstämplade Jabhat Fatah al-Sham. Men även Ahrar al-Sham, som indirekt medverkar i morgondagens Genèvesamtal, är inblandade i attacken.

Foto: Anders Hansson– Jag är tråkigt nog inte förvånad, säger Staffan de Mistura (bilden)

– Det har snarast varit ett mönster att de stridande genomfört offensiver eller attacker inför FN:s samtalsrundor. Antingen för att stärka sina positioner eller för att försöka sabotera förhandlingarna, fortsätter han.

Parallellt med FN:s fredsförhandlingar pågår samtal som initierats av Ryssland, som stöder al-Assadregimen, och Turkiet, som supportar den ”moderata” delen av oppositionen, vars militära gren återfinns i Fria Syriska Armén (FSA).

Det rysk-turkiska initiativet har lett till en vapenvila som överenskoms den 29 december förra året och som omfattar alla inblandade utom Jabhat Fatah al-Sham och IS. Men vapenvilan är starkt ifrågasatt i takt med att strider åter blossat upp i Syrien.

Och de samtalsrundor som hållits i Kazakstans huvudstad Astana i Ryssland och Turkiets regi har inte lett till några framsteg.

– Vapenvilan har fortfarande relevans, men är inte speciellt effektiv just nu. Mycket hänger på hur Ryssland och Turkiet använder det inflytande de har över parterna. Rimligen har de kapacitet som de kan utnyttja.

Staffan de Mistura är tydlig med att han trots de ogynnsamma omständigheterna vill snabba på förhandlingarna. Det ska åstadkommas genom att komma bort från procedurfrågorna så snart som möjligt för att i stället tala om konkreta ting, som en samlingsregering, en ny författning för Syrien liksom fria val övervakade av FN.

Allt detta måste ske inom tydligt markerade tidsramar, vilket framgick av Staffan de Misturas utvärdering inför FN:s säkerhetsråd av de senaste Genèvesamtalen.

Men parternas föresatser att prata om fred i Genève – och FN-medlarens höga ambitioner – kan inte dölja att de bägge sidorna står mycket mycket långt från varandra i grundläggande frågor.

Oppositionen viker inte från kravet att president Bashar al-Assad måste bort från sin post. Samtidigt talar den ”västtillvända” oppositionen med allt svagare röst, på bekostnad av jihadistiska terrorgrupperingar som Jabhat Fatah al-Sham och IS.

al-Assad-regimen stämplar all opposition som ”terrorister” och vill inte för sitt liv diskutera presidentens avgång. Samtidigt har de gjort sig ohjälpligt beroende av utländska aktörer (läs: Ryssland och Iran) som har en egen agenda med Syrienkriget.

Att lossa det allra minsta på dessa hårt fastlåsta positioner kräver inte bara diplomati utan också kompromissvilja. En vara som det råder stor brist på i Syrien just nu.

I stället fortsätter strids- och terrorhandlingarna. DN intervjuade på måndagen Adnan al-Shami som arbetar på medborgarkontoret i Damaskusförstaden Barza, som hålls av opositionen.

– Det har varit skoningslösa flygbombningar hela dagen. Minst ett trettiotal, några av dem bara någon kilometer från där jag befinner mig, säger Adnan al-Shami, som säger att flygattackerna följts av artillerield och raketattacker.

Fotnot: DN:s medarbetare Abed al-Qaisi medverkade till denna artikel.

Fakta. Syrienkriget

Konflikten började i mars 2011. Folkliga protester möttes av regimen med brutalt våld. Ungdomar som klottrade slagord greps och torterades. Demonstranter sköts ihjäl.

Protesterna växte och spred sig över. I april kallades den syriska armén in för att stävja protester. Sommaren 2011 drog inbördeskriget i gång på allvar. Konflikten har därefter utvecklats till ett regionalt krig där världens alla stormakter och regionala maktspelare är inblandade.

Över 300 000 människor beräknas ha dödats, varav 55 000 barn. Av den syriska befolkningen, som före kriget var 23 miljoner, har nära 5 miljoner människor flytt landet. Ytterligare 6,6 miljoner människor är på flykt inom landet.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.