Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sanders-leder-i-new-hampshire-ny-smocka-for-biden/

Världen

Sanders utropar sig till segrare i New Hampshire

Bild 1 av 2 Bernie Sanders på valkvällens avslutande tal.
Foto: Drew Angerer/AFP
Bild 2 av 2 Bernie Sanders supportrar i Manchester i delstaten New Hampshire under valkvällen.
Foto: Timothy A. Clary/AFP

Bernie Sanders utropar sig själv till segrare i primärvalet i New Hampshire i USA. Hans uttalande kommer sedan flera amerikanska medier slagit fast att Sanders kommer att behålla ledningen till slutet. 

När 95 procent av rösterna räknats ligger senatorn från Vermont på 26 procent.

TT Text
USA-valet 2020

Det är analyser från bland annat CNN, NBC News och ABC News som visar att senatorn från Vermont Bernie Sanders kommer ta hem vinsten i Demokraternas primärval i New Hampshire.

Ledningen är relativt knapp. Med 26 procent följs Vermontsenatorn tätt av exborgmästaren Pete Buttigieg, som har drygt 24 procent av rösterna.

Sanders resultat är något sämre än de 29 procent han har fått i opinionsmätningarna.

– Med segrar i ryggen, vi fick flest röster i Iowa och segrar här ikväll, åker vi till Nevada. Vi åker till South Carolina och vi kommer att vinna dessa stater, sade Bernie Sanders till sina supportar när analyserna kommit.

På Twitter skriver han: ”Vi vann precis primärvalet i New Hampshire. Det vi gjort tillsammans här är inget annat än början på en politisk revolution.”

https://twitter.com/BernieSanders/status/1227443554995273728

Trots störst antal röster i nomineringsmötena i Iowa i förra veckan kom Sanders där tvåa i antal samlade delegater, hack i häl efter segerskrällande Buttigieg.

Både Bernie Sanders och Pete Buttigieg har haft medvind de senaste veckorna. De följs av en stor grupp reportrar när de till synes utan sinande energi kampanjar i skolor och kyrkor och villigt ställer upp på selfies. Båda har också fått tillskott till sina kampanjkassor.

Experter brukar lägga stor vikt vid vem som vinner primärvalen i de första delstaterna. 

 – Många amerikaner följer inte primärvalspolitik på daglig basis. Det första de ser av den är rubrikerna om vem som vann i New Hampshire eller i Iowa, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire, till TT.

Delstaten Iowa hade alltså sitt val redan förra veckan, men det var i form av så kallade nomineringsmöten, där varje enskilt valdistrikt röstar fram ett antal delegater för respektive kandidat. Valet slutade i kaos och än har inte definitivt resultat kunnat slås fast. 

Både Pete Buttigieg och Bernie Sanders överklagade resultatet och önskade en närmare granskning. 

Överraskningen i New Hampshire är den mittenorienterade Minnesotasenatorn Amy Klobuchar, som ligger på tredje plats med knappt 20 procent av rösterna. Opinionsmätningar före primärvalet gav henne runt hälften så höga siffror. 

Amy Klobuchar på valkvällen.
Amy Klobuchar på valkvällen. Foto: Robert F. Bukaty/AP

Hon ser ut att passera en annan framträdande kvinnlig kandidat, vänsterdemokraten Elizabeth Warren, med god marginal. De senaste dagarna har Klobuchar ridit på en framgångsvåg och har enligt vallokalundersökningar lyckats vinna över vita högutbildade kvinnor, en grupp där Elizabeth Warren förut har varit stark, rapporterar New York Times. Warren ligger för tillfället på fjärde plats med knappt tio procent av rösterna.

– Många har avfärdat mig men vi kommer alltid igen. I New Hampshire råder det inget tvivel om att vi ser en uppgång, sade Klobuchar efter ett kampanjmöte.

Biden, vars fjärdeplats i Iowa var en besvikelse, anses av många vara den mest välkända aspiranten. Men tisdagen blev ytterligare en svart dag för Biden. Med hälften av valdistrikten räknade i New Hampshire hade Biden bara skrapat ihop drygt åtta procent av rösterna.

– Nu rör vi oss mot Nevada och South Carolina, sade Biden via videolänk till ett par hundra supportar som höll liv i hans valvaka i New Hampshire.

Biden och hans fru Jill har redan lämnat delstaten för att fokusera på de kommande primärvalen. Efter nederlagen i Iowa och New Hampshire börjar kampanjen börjar få det tufft ekonomiskt, enligt amerikanska medier.

Primärvalen i South Carolina hålls den 29 februari. Dessförinnan, den 22 februari, håller Nevada nomineringsmöten. Där finns en stor spansktalande befolkning.

Det är en gammal sanning att en demokrat inte kan vinna ett presidentval utan stöd från minoritetsgrupper som svarta och spansktalande. Det är en utmaning för både Sanders och Buttigieg, som båda nu går bra men som inte är vidare populära bland minoriteter.

Lägg därtill att den som i höst ska ge Donald Trump en match om de vita arbetarväljarna i USA:s rostbälte måste kunna vinna i delstater som Pennsylvania och Michigan. Där har Biden ytterligare en fördel, han har stöd från flera större fackföreningar och är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Men för att nå höstens duell mot Trump måste mannen som i åtta år var Barack Obamas vicepresident vinna i primärvalen. Under helgen gick den tidigare så hövlige Biden till attack mot Pete Buttigieg.

– Den här killen är ingen Barack Obama, hävdade Biden om exborgmästaren, vars hoppfulla budskap ibland har jämförts med Obamas.

Ett 30-tal kandidater har ställt upp i primärvalet i New Hampshire, och tidigt under valkvällen började agnarna skiljas från vetet. När de första resultaten trillade in meddelade flera kandidater, som hade misslyckats med att värva röster, sin reträtt. 

Foto: Jim Watson/AFP

Däribland affärsmannen Andrew Yang, vars vallöfte har varit att införa medborgarlön för alla amerikaner. Han ser ut att placera sig på åttonde plats i delstaten, med omkring tre procent av rösterna.

– Vårt signaturförslag, en allmän basinkomst, har blivit en del av den vanliga debatten, sade Yang till sina jublande anhängare när han meddelade sitt avhopp på sin valvaka.

Bland dem som inte ställde upp i vare sig New Hampshire eller Iowa märks miljardären Michael Bloomberg, som satsar allt krut på att vinna röster i stora delstater på den så kallade supertisdagen den 3 mars, då bland annat Texas och Kalifornien har primärval.

Läs mer:

Martin Gelin: Tre saker du behöver veta om valet i New Hampshire

Kampanjchefen som gjorde Pete Buttigieg till en stjärna