Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sänkt lön för feta poliser

Brittiska poliser ska få sin lön sänkt om de inte håller sig under en viss vikt. Det rekommenderas i den mest omfattande rapporten som gjorts på över 30 år av poliskårens löne- och anställningsvillkor.

För ett och ett halvt år sedan gav den brittiska regeringen advokaten och ekonomen Tom Winsor i uppdrag att utreda polisens löner och anställningsförhållanden. Syftet var att modernisera och effektivisera regelverket för landets 43 polisiära regioner. På torsdagen presenterade han sin rapport som är den mest omfattande sedan 1978.

I rapporten föreslås bland annat att poliser måste genomgå årliga hälsotest. Misslyckas man med att hålla testens viktmått tre år i följd ska man riskera att få sin lön sänkt. Övervikt lär vara ett problem inom den brittiska poliskåren.

Enligt Telegraph är exempelvis över hälften av Londonpolisens män överviktiga, över en femtedel har fetma och en procent är sjukligt feta. För kvinnorna är motsvarande andelar en tredjedel, sexton respektive två procent.

Ett annat förslag i Winsors rapport är att polisanställda ska kunna avskedas som en del i budgetnedskärningar. I tidigare skede har han varnat för att poliskårens allmänna kunskapsnivåer är för låga, att brister i dess läs- och skrivkunnighet samt matematiska förmåga riskerar påverka effektiviteten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.