Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sanktioner-mot-tjetjensk-insatsstyrka-for-mord-pa-homosexuella/

Världen

Sanktioner mot tjetjensk insatsstyrka för mord på homosexuella

USA har belagt en tjetjensk insatsstyrka och fem individer, varav tre ryssar, med sanktioner för påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna. Brotten avser bland annat mord på och tortyr av homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Rätta artikel

Det amerikanska finansdepartementet fryser nu insatsstyrkans och de fem personernas tillgångar med stöd av den så kallade Magnitskijlagen. De nekas också visum till USA framöver.

En av individerna är insatsstyrkans befälhavare och ytterst ansvarig för morden och tortyren, enligt finansdepartementet. En annan man, som är chef för ett fångläger i Karelen, anklagas för tortyr av hbtq-personer. 

Ytterligare en man anklagas för att ha agerat på president Ramzan Kadyrovs uppdrag. Han knyts till mord, tortyr "och andra omfattande brott mot de internationellt erkända mänskliga rättigheterna", skriver det amerikanska finansdepartementet på sin hemsida.

Läs mer: 

Tjetjenien sista människorättsaktivist fick fyra års fängelse

Ny våg av förföljelser mot homosexuella i Tjetjenien