Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sanktionerna mot Iran hävs

IAEA:s chef Yukiya Amano möter pressen i Wien på lördagen.
IAEA:s chef Yukiya Amano möter pressen i Wien på lördagen. Foto: Ronald Zak/AP

Iran har uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna. USA:s och EU:s sanktioner hävdes därmed sent på lördagskvällen. Tidigare samma dag rapporterades om ett fångutbyte mellan de två länderna.

Internationella atomenergiorganet, IAEA, meddelade på lördagskvällen i Wien att Iran har uppfyllt alla sina åtaganden som krävs för att uppnå den överenskommelse som nåddes med sex stormakter i juli förra året.

Kort efter meddelandet från IAEA sade USA:s utrikesminister John Kerry att USA hävt sanktionerna som är kopplade till Irans kärnenergiprogram. EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade sedan på en presskonferens tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javar Zarif att även EU nu häver sanktionerna. Samma besked kom från Norge i ett pressmeddelande från utrikesdepartementet i Oslo.

En ”lysande seger”, kommenterade Irans president Hassan Rohani på Twitter.

Foto: KEVIN LAMARQUE/TTJohn Kerry. Foto: Kevin Lamarque / TT

Strax efter klockan 22, svensk tid, höll den amerikanske utrikesministern John Kerry presskonferens och berättade att USA:s sanktioner har lyfts.

– Iran har vidtagit betydelsefulla åtgärder som många – och då menar jag många – tvivlade på att landet någonsin skulle genomföra. Och det bör erkännas, även om den totala omfattningen av denna prestation endast kan bli verklighet genom att fortsatt full efterlevnad säkras under kommande år, sade Kerry, och tillade att världen blivit säkrare som följd av denna utveckling.

Kerry anlände på lördagen till Wien, där han tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif och EU-företrädare diskuterade de sista detaljerna i kärnteknikavtalet med Iran.

Fiendskapen som rått mellan Iran och USA sedan 1979 kan nu övergå i mer normaliserade förbindelser.

Iran har gått med på att kraftigt reducera sitt kärnteknikprogram i utbyte mot att sanktioner slopas. För att uppnå sin del i avtalet har landet undanröjt möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arak.

Sanktionerna har utestängt Iran från det globala finanssystemet och medfört ekonomiska svårigheter för landets invånare.

Under sanktionstiden har oljeexporten från Iran varit kraftigt nedskuren, men nu står världens största oljebolag och knackar på dörren. Iran räknar med att kunna öka exporten från 500.000 fat per dag till det dubbla inom ett år.

Iran uppgav tidigare på lördagen att de släppt fem fångar med dubbla medborgarskap. En av de släppta är Washington Post-journalisten Jason Rezaian.

Foto: Ronald Zak/APMohammad Javad Zarif. Foto: Ronald Zak/AP.

Rezaian dömdes förra året efter att ha anklagats för bland annat spioneri. Iran har aldrig offentliggjort hur långt straff han dömdes till.

Så sent som i förra veckan skickade 25 chefer för nyhetsorganisationer i USA ett brev till den amerikanska utrikesministern John Kerry där de uppmanade honom att kräva att Jason Rezaian frigavs.

Frigivandet var en del av ett fångutbyte mellan USA och Iran. USA:s president Barack Obama benådade tre fångar, alla dömda för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Dessutom ingår det i överenskommelsen att ytterligare fem fångar blir fria från anklagelser eller får mildrade fängelsestraff.

Källor i USA bekräftar utbytet, enligt amerikanska medier, men avvaktar att planet med de fyra amerikanska fångarna ska lämna Teheran innan de går ut officiellt. Det ska enligt källor till Reuters ha gjorts klart från amerikanskt håll att utbytet är en engångsföreteelse som inte kommer att bli regelbundet återkommande.

”Överenskommelsen är en seger för diplomatin och viktig för att motverka spridning av kärnvapen och konflikt i Mellanöstern”,  säger utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Islamiska republiken Iran

Iran är drygt tre och en halv gånger så stort som Sverige. Landet har nästan 80 miljoner invånare.
Iran är en islamisk republik. Staten är baserad på religiösa grunder och islams lagar utgör grunden för lagstiftningen i Iran.
Prästerskapet har den avgörande makten. Folkvalda politiska organ finns, men det är prästerskapet som godkänner kandidatlistorna.
Brotten mot de mänskliga rättigheterna är omfattande.
Oljan står för omkring 80 procent av exportintäkterna. Staten har en stark närvaro i ekonomin.

Källa: Landguiden (UI)

Schweiz hade medlarroll

Schweiz spelade en medlande roll i processen kring fångutväxlingen mellan Iran och USA. Den pågick under nästan ett år.
Iran friger fyra personer med dubbelt medborgarskap. Det är Washington Posts Iran-korrespondent Jason Rezaian, Amir Hekmati, tidigare marinkårssoldat, Saeed Abedini, pastor från Idaho, och Nosratollah Khosravi.
Den amerikanske studenten Matthew Trevithick var i Teheran för att studera dari (ett språk som är besläktat med persiska). Han satt frihetsberövad i det ökända Evinfängelset i 40 dagar innan han släpptes på lördagen.
De sju iranier som USA ska släppa är Nader Modanlou, Baharam Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Ali Saboonchi och Nima Golestaneh.
Samtliga var dömda för att brutit mot USA:s sanktioner mot Iran, utom 30-årige Golestaneh som fällts för att hackat ett Vermontföretags datorer.
Dessutom lägger USA ned anklagelser mot 14 andra iranier.
Iran har lovat hjälpa USA att ta reda på vad som hänt förre FBI-agenten Robert Levinson, som försvann i Iran i mars 2007.

Källa: AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.