Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

För tidigt att säga om Trump är hotad efter kontakterna med Ryssland

Den nya utredaren Robert Mueller ger Donald Trump goda skäl att oroa sig för vad utredningen av kontakterna med Ryssland kommer att leda till.  

Om presidenten på allvar är hotad är dock ännu för tidigt att säga. 

Washington. Under en kort presskonferens på torsdagen förnekade president Donald Trump återigen både att några otillbörliga kontakter ägt rum mellan honom själv, hans kampanj och företrädare för Ryssland, och att han uppmanat den förre FBI-chefen James Comey att avsluta utredningen. 

Han sa lugnt att han snart hoppades kunna koncentrera sig på andra frågor. 
Samma morgon hade han dock twittrat, med karaktäristiska utropstecken: ”Detta är den enskilt största häxjakt av en politiker i amerikansk historia!” 

Detta medan ny information hela tiden fortsätter att läggas till de tidigare: som Reuters uppgifter på torsdagen, om att åtminstone 18 kontakter på telefon och elektroniska meddelanden ägt rum mellan personer i Trumps kampanj och i första hand den ryska ambassadören i USA Sergej Kisljak – under månaderna före valet november 2016.

Kontakterna är betydligt fler än vad som varit känt. 

Till de mest uppseendeväckande avslöjandena hör Washington Posts rapportering om att representanthusets majoritetsledare Kevin McCarthy redan i juni i fjol ska ha sagt till bland andra talmannen Paul Ryan att han trodde att Trump tog emot pengar av den ryska presidenten, och att de konservativa politikerna då beslöt sig för att hålla dessa misstankar hemliga. Samtalet finns inspelat, men de inblandade hävdar att det handlade om ett skämt. 

Trump ska alltså långt innan vad som tidigare var känt ha känt till att Flynn inte var oproblematisk, men struntat i det.

Under det senaste dygnet har också framkommit att Michael Flynn, Trumps förstaval av nationell säkerhetsrådgivare, redan flera veckor före installationen berättade för Trumps team att han befann sig under utredning, för ett tidigare konsultjobb han gjort på uppdrag av den turkiska staten. Trump ska alltså långt innan vad som tidigare var känt ha känt till att Flynn inte var oproblematisk, men struntat i det. 

Läs mer: Tvärt nej från Trump om han uppmanat Comey att lägga ned utredning

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller, som på onsdagen utsågs som särskild åklagare av kopplingarna mellan personer inom Trumpkampanjen och företrädare för den ryska regeringen, åtnjuter mycket högt förtroende av både republikaner och demokrater: politiker ur bägge lägren berömmer honom med superlativer och menar att få andra är mer lämpade att sköta utredningen. 

Mueller tillträdde som chef för FBI en vecka före terrorattackerna i september 2001, och blev kvar i tolv år. Han har under hela sin karriär gjort sig känd för sin integritet och kapacitet. Han får nu mycket stor självständighet för sin undersökning, som kan ta månader. 

Genom utnämningen av Mueller lyckades också den biträdande justitieministern Rod Rosenstein återupprätta sitt skadade förtroende. Rosenstein, som också har haft gott anseende, fick skarp kritik för hur han lät sig användas av Trump i samband med avskedet av FBI-chefen James Comey i förra veckan. 

Tillsättandet av Mueller har däremot inte påverkat kongressens två egna, separata utredningar, som kommer att fortsätta parallellt. 

Trumps många angrepp på USA:s demokratiska institutioner diskuteras livligt, ibland med jämförelser med utvecklingen i länder som Ungern, Turkiet och Polen. Men situationen i USA skiljer sig också från de länderna, vilket har framförts av bland andra journalisten och författaren Masha Gessen, genom styrkan i det civila samhället här, och institutionernas ställning. 

Läs mer: Uppgifter: Michael Flynn stoppade attack mot IS

Dessa institutioner – som rättsväsendet och myndigheterna - är aldrig starkare än de individer som arbetar i dem, och under de senaste dagarna har det varit tydligt att det finns människorna där som har reagerat med ryggmärgen. 

Vart det leder är dock för tidigt att säga. En del politiska bedömare och demokratiska politiker har förvisso i större detalj börjat tala om att vad Trump ägnar sig åt kan räcka för att ställas inför riksrätt för att ha försvårat rättsliga utredningar - ett brott som uttryckligen nämns i konstitutionens paragrafer. 

Även om Trumps förtroendesiffror är historiskt låga har han – trots allt – stöd.

Vägen dit är dock inte självklart och det är för tidigt att säga att Trump verkligen är hotad på sin post. För att han ska ställas inför riksrätt rävs att en majoritet av representanthusets ledamöter stöder en sådan process, och även om allt fler republikaner har börjat överväga sitt stöd till presidenten, betyder det inte att tillräckligt många aktivt vänder sig emot honom. 

Även om Trumps förtroendesiffror är historiskt låga har han – trots allt – stöd av mellan 35 och 40 procent av amerikanska väljare. Det är väljare som många kongressledamöter behöver förhålla sig till, inför sina egna kommande valkampanjer. 

Med den stabile Robert Mueller på plats har Republikanerna en chans att i vart fall under en tid hänvisa till hans utredning och i stället hoppas på att lyckas vända uppmärksamheten mot politiska sakfrågor som budget, skattereform och hälsovårdsförsäkring. 

Det kan vara en fåfäng förhoppning.

Om ny information under de kommande veckorna fortsätter att sippra fram på samma sätt som under de senaste dagarna, kan händelseutvecklingen gå betydligt snabbare. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.