Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sannfinländare vill märka utlänningar

En representant för finska Sannfinländarna skrev att personer med utländsk bakgrund ska bära ett märke på armen. När DN.se når representanten är hon ångerfull.

"Om varje utlänning blir tvungen att ha ett märke om sin etniska bakgrund, skulle polisen redan vid första ögonkastet se att 'där är en muslim från Somalia' eller 'där är en tiggare från Rumänien'", skrev Helena Eronen i tidningen Uusi Suomis bloggtjänst.

Eronen är assistent till finska riksdagsledamoten James Hirvisaari och skrev att det ska finnas olika märken beroende på personernas bakgrund.

"Muslimer skulle kunna ha en halvmåne, ryssar hammaren och skäran, kambodjaner en landmina och amerikaner en hamburgare", skrev Eronen.

Även finlandssvenskar och sexuella minoriteter skulle enligt Eronen kunna märkas, för att frigöra resurser från polisen som då inte behöver be om utländska identitetshandlingar.

När DN.se når Helena Eronen på telefon avfärdar hon texten som ett dåligt skämt.

– Den var avsedd att vara helt sarkastisk, men jag kan förstå varför den missförstods. Om man tillhör Sannfinnländarna blir allt man gör missförstått, säger Eronen.

Texten på bloggen lades ut på onsdagen men togs senare bort av nättidningen Uusi Suomi, dock inte på begäran av Eronen.

James Hirvisaari tar på en annan blogg sin assistent i försvar, och återpublicerar den borttagna texten. Han skriver att "varje människa förstår att Helenas text är fylld av satir".

– Jag vet inte varför James la ut den igen, det var inget jag ville att han skulle göra, säger Eronen.

DN.se har även sökt James Hirvisaari för en kommentar.

Systemet med att märka personer utifrån bakgrund har tidigare använts i nazi-Tyskland på 1930- och 1940-talet, där judar tvingades bära en gul stjärna.

 

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln uppgav DN.se felaktigt att Sannfinländarna drivit igenom att icke-finska medborgare som vistas i landet ska ha bruna identitetskort i stället för de vanliga blå.

Fakta: Sannfinländarna

Sannfinländarna är ett nationalistiskt och populistiskt politiskt parti i Finland.

Partiet blev Finlands tredje största i riksdagsvalet 2011, då det mer än fyrdubblade sitt understöd.

Sannfinländarna grundades i resterna av det populistiska Finlands landsbygdsparti som gick i konkurs 11 maj 1995.

Sannfinländarna är EU- och invandringskritiska, nationellt och kristet sinnade och försvarsvänliga.

Källa: Wikipedia.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.