Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sant och falskt om Nordkoreas fångläger

Foto: Viking/AP

Shin Dong-Hyuk, som blev världskänd för sina vittnesmål och boken om de över 20 år han tillbringade i det fruktade nordkoreanska fånglägret Läger 14, medger nu att delar av hans historia inte är sanna.

Bland annat ska den tortyr som han utsattes för efter ett flyktförsök som 13-åring ägt rum först när han var 20 år. Och avrättningen av hans mor och bror, som skedde efter att han angett deras flyktplaner för lägerledningen, ska ha skett i ett annat fångläger — Läger 18, skriver Washington Post.

Tidningens artikel bygger bland annat på uppgifter från Blaine Harden, den författare som skrev boken ”Flykten från Läger 14” om Shin Dong-Hyuk. På sin hemsida skriver Harden ”Jag har fått veta att Shin Dong-Hyuk... har berättat en version om sitt liv för sina vänner som skiljer sig avsevärt från min bok”. Harden har pressat Shin Dong-Hyuk rörande detaljerna och lämnat uppgifterna vidare till Washington Post, skriver han.

Tidningen konstaterar att Shin Dong-Hyuks historia i stort, liksom de mest skräckinjagande detaljerna, är sanna men att tid och plats för flera av händelserna är felaktiga.

Shin Dong-Hyuk, som föddes i Läger 14 och nu bor i sydkoreanska Seoul och arbetar för mänskliga rättigheter, ber själv om ursäkt på sin Facebooksida, rapporterar AFP. Han skriver att han ”för alltid ville dölja och gömma delar av sitt förflutna”. Shin Dong-Hyuk, i dag 32 år, tillbringade sina första 23 år i fånglägret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.