Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Santorum ger upp – stödjer Rubio

Foto: AFP

Nu ger även presidentaspiranten Rick Santorum upp försöken att bli Republikanernas kandidat till Vita huset.

Han säger samtidigt att han ger sitt stöd till Marco Rubio.

– Vi ser fram emot ett samarbete, och han kommer, förhoppningsvis, att vara väldigt aktiv i vår kampanj. Vi vill använda honom så mycket som han själv vill jobba för oss, och vi är väldigt glada för hans stöd, säger Floridasenatorn Marco Rubio till Fox News.

Rubio överraskade i Iowa med en stark tredjeplats och höll ett anförande som liknade ett segertal, och sade att han själv är den kandidat som är bäst lämpad för att ena partiet.

57-årige Rick Santorum, tidigare Pennsylvaniasenator, vann nomineringsmötena i Iowa för fyra år sedan men lyckades i veckan bara få ihop 1 procent av stödet när det amerikanska primärvalet drog igång i delstaten.

Hans besked kommer strax efter det att Rand Paul berättat att också han ger upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat. Kentuckysenatorn som betecknas som en så kallad libertarian kom på femte plats i det republikanska startfältet med endast 4,5 procent i Iowa.

Efter Iowa kastade även den förre Arkansasguvernören, republikanen Mike Huckabee in handduken. På den demokratiska sidan satte Marylands förre guvernör Martin O'Malley stopp för sin kampanj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.