Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sarkozy utslagen i primärvalet

01:54. Nicolas Sarkozy har erkänt sig besegrad, efter att han kommit sist i den första valomgången om vem som ska bli republikanernas kandidat i det franska presidentvalet i maj. Sarkozy fick se sig slagen av 62-årige François Fillon, som var premiärminister under Sarkozys tid som president.

PARIS. Det blev en sensationell seger för den 62-årige François Fillon i högerns primärval i Frankrike på söndagen. Fillon ställs nu mot Alain Juppé i en andra valomgång – medan den omstridde expresidenten Nicolas Sarkozy är utslagen.

Med 82 procent av rösterna räknade hade den före detta premiärministern François Fillon fått 44 procent, Alain Juppé 28 procent och Nicolas Sarkozy 21 procent av väljarstödet.

För att Fillon skulle väljas direkt krävdes mer än 50 procent av rösterna. Nu ställs han i stället i en andra omgång mot borgmästaren i Bordeaux Alain Juppé, medan Nicolas Sarkozy är utslagen ur primärvalet.

Läs även: Marine Le Pen vill skapa en politisk jordbävning.

– Jag respekterar väljarnas vilja när de nu valt andra kandidater framför mig. Vad gäller politiken står jag närmare Fillon, sade Nicolas Sarkozy som därmed gav ett tungt vägande stöd till sin gamla vapendragare.

François Fillon var premiärminister under Nicolas Sarkozys tid som president (2007–2012) och har profilerat sig som moralkonservativ, samtidigt som han ekonomiskt förespråkar en närmast nyliberal politik. Hans storseger är en sensation – i de sista opinionsmätningarna låg de tre kandidaterna i praktiken jämsides.

Fillon har tidigare gjort sig känd för att ha röstat mot samkönade äktenskap och säger sig vara en stor beundrare av Margaret Thatcher, som var premiärminister i Storbritannien under 1980-talet.

I likhet med Thatcher vill Fillon minska statens roll i ekonomin, och han lovar minska den offentliga sektorn med en halv miljon jobb. Det ska ske genom att öka arbetstiden från 35 till 39 timmar i veckan, enligt Fillon.

Fler än tre miljoner fransmän uppskattas ha röstat i Republikanernas primärval, det första som någonsin hållits av den traditionella högern i Frankrike. Segraren blir högerns kandidat i det franska presidentvalet nästa år – och i nuläget talar mycket för att huvudmotståndaren som väntar där är Marine Le Pen.

Inget partimedlemskap krävdes för att delta i högerns primärval. Alla som registrerat sig, betalat två euro i avgift och skrivit under ett dokument där det står att man stöder republikanska värderingar ”i mitten eller till höger” och vill se ett maktskifte, kunde rösta.

DN har tidigare rapporterat om att ett inte oansenligt antal vänstersympatisörer väntades delta – enligt vissa opinionsmätningar omkring 10 procent av de deltagande väljarna. Många av dem väntades rösta på Alain Juppé som var den kandidat som hade med tydligast mittenprofil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.