Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sarkozy vill bygga jättelika läger

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill bygga flyktingläger i Egypten och Tunisien för människor som flyr från striderna mellan rebeller och Gaddafitrogna styrkor i Libyen.

Sarkozy vill bygga jättelika "humanitära zoner", med skolor för barnen, som kan hysa hundratusentals människor.

Han sade att lägren är det enda sättet som europeiska ledare kan få "frid i sinnet" inför hotet om en våg av illegala migranter till södra Europa.

På en presskonferens efter EU-krismötet om Libyen sade Sarkozy att ledarna från de 27 länderna nått en överenskommelse om principerna för de humanitära zonerna.

– Allvarligt talat, om vi inte vill att de arabiska revolterna ska utlösa rädsla måste vi tala om migrationsströmmar, sade Sarkozy och tillade att det rör sig om 200.000 människor på flykt mellan Egypten, Libyen och Tunisien.

Om Europa inte välkomnar de arabiska revolterna kommer människor att frestas och inte ha något annat val än att korsa Medelhavet och ta sig till Europa, sade den franske presidenten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.