Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

SAS fraktade kista fel: Norrman begravdes i Polen

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB

En död norsk man har blivit begravd i en annan persons grav i Polen – efter att flygbolaget SAS fraktat kistan fel. Det har den norska tidningen Verdens Gang (VG) rapporterat om i en artikelserie.

Den 57-årige norrmannen dog den 5 maj och kroppen skulle transporteras till en annan ort i Norge för en begravning. Men på flygplatsen förväxlades kistan med en annan kista och i stället flögs den till Polen.

Förra fredagen begravdes 57-åringen inför ett polskt sällskap som trodde att de tog farväl av sin släkting. Nu ligger han två meter under marken, vid ett anonymt kors, på en kyrkogård i Smetowo i norra Polen, som VG har besökt. Den döde polacken har begravts bredvid.

Fem dagar efter jordfästningen ringde den norska begravningsbyrån upp mannens barn och berättade vad som hade hänt.

Enligt SAS kommer 57-åringens stoft att skickas tillbaka till Norge under nästa vecka. Först krävs dock ett godkännande från polska myndigheter att flytta kroppen.

På lördagen fick SAS kritik från den dödes sambo , som inte blivit kontaktad om det inträffade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.