Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sas-pilot-fick-fangelse-forsokte-flyga-onykter/

VÄRLDEN

SAS-pilot fick fängelse – försökte flyga onykter

Foto: NTB Scanpix

En pilot på flygbolaget SAS har dömts till fem månaders fängelse sedan han stoppats av polis när försökt gå ombord på sitt plan. En kontroll visade att han hade 0,64 promille alkohol i blodet.

Det var i våras som piloten var på väg ombord på ett flygplan som skulle flyga från Oslo Gardermoen till en internationell destination, skriver Romerikes Blad som läst domen.

Piloten stoppades då vid gaten i en rutinkontroll och ett blodprov som sedan togs visade att piloten hade 0,64 promille i blodet. Enligt domen hade piloten haft så mycket som 0,92 promille när tjänstgöringen började.

Flygplanet kunde avgå 45 minuter efter utsatt tid med en annan pilot ombord, skriver den danska flygsajten Check-In.

Piloten har erkänt att han druckit alkohol och har sedan dess sagt upp sig från sin tjänst på SAS, skriver tidningen. Piloten dömdes till fem månaders fängelse ovillkorligt.

Ämnen i artikeln

SAS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt