Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Satellitbilder visar: Nordkorea avvecklar kärnvapenplatsen

Satellitbilden från den 30 mars i år visar Punggye-ri, testplatsen för provsprängningar av kärnladdningar i Nordkorea.
Satellitbilden från den 30 mars i år visar Punggye-ri, testplatsen för provsprängningar av kärnladdningar i Nordkorea. Foto: Airbus Defense and Space/38 North/AP

Platsen som Nordkorea använt för provsprängningar av kärnladdningar håller på avvecklas, enligt satellitbilder tagna den 7 maj. Därmed ser landets ledare Kim Jong-Un ut att uppfylla ett löfte han gett inför det kommande toppmötet med Donald Trump den 12 juni.

Bilderna är det första avgörande beviset för att avvecklingen av provplatsen redan är på väg, skriver 38 North, en webbsida som drivs av tidigare amerikanska diplomater som nära följer utvecklingen i Nordkorea.

Enligt nordkoreanska statliga medier har landet planerat en ceremoni för att officiellt stänga testplatsen Punggye-ri någon gång mellan den 23 och 25 maj, beroende på väderlek. Det är planerat att ske inför ögonen på experter och utländska journalister från fem länder. 

Provsprängningsområdet där Nordkorea genomfört samtliga sina sex tester ligger i bergstrakterna i den nordöstra delen av landet. Efter det historiska toppmötet mellan Nordkorea och Sydkorea den 27 april lovade Kim Jong-Un att stänga anläggningen eftersom den inte längre behövs. 

Nordkoreas löfte att stänga provområdet har tagits emot positivt av USA, Sydkorea och FN.

Samtidigt slog bland annat kinesiska forskare larm om att Punggye-ri delvis hade fallit samman efter alla kärnprovsprängningar och av den anledningen var obrukbar. Men det är uppgifter som Kim Jong-Un själv har förnekat och sagt att två stora tunnlar av bra kvalitet finns kvar.

Läs: Nordkorea planerar ceremoni för skrotning av kärnvapen

De nya satellitbilderna visar att några av nyckelbyggnaderna på platsen rivits och att järnvägsräls tagits bort.

”Jag skulle tro att planen är att sanera platsen och radera all känslig information om den nordkoreanska statens kärnvapenutveckling, och därefter bjuda in journalisterna och experterna för att bekräfta att platsen nu är en spökstad”, skriver vapenövervakningsexperterna Jeffrey Lewis och David Schmerler i en blogg som analyserade satellitbilderna, rapporterar The Guardian. 

USA vill se Nordkorea avveckla sina kärnvapen ”fullständigt, kontrollerbart och oåterkalleligt”. Att nedmonteringen går att kontrollera anses av Vita huset vara nyckeln till en framgång. Tvivlare pekar på historien och misstänker att Nordkorea varken kommer att ge upp sina kärnvapen eller långdistansrobotarna som har kapacitet att nå USA:s fastland. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.