Satellitbilderna visar hur byarna i Burma bränns ned
Bild 1 av 2Satellitbilderna visar hur byggnader i vissa delar av den burmesiska byn Inn Din i västra Burma eldhärjats.
Foto: Amnesty International
Bild 2 av 2Satellitbilden visar hur specifika områden bränts ned i den burmesiska byn Maungdaw, som ligger på gränsen mot Bangladesh.
Foto: Amnesty International
Burmas militära myndigheter fortsätter hävda att den stora militäroperationen i norra delen av delstaten Rakhine bara syftar till att slå ut de militanta rohyngier som låg bakom attackerna på ett antal garnisoner och polisposter den 25 augusti. Satellitbilder från Amnesty visar att över 80 byar bränts ned. Människorättsorganisationen menar att militäroperationen är en etnisk rensning.
Samtidigt uppmanar Burmas arméchef landet till att enas rörande ”problemet” med rohingyer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Antalet rohyngier som tvingats på flykt från Burma till Bangladesh de senaste tre veckorna har ökat till fler än 400.000. Flyktingarna har berättat för bland annat Amnesty om hur soldater skjutit ihjäl civila och bränt ned deras byar.
Förenta nationerna har beskrivit militäroperationen som ett tydligt exempel på etnisk rensning av rohyngier, som är en muslimsk minoritet utan rätt till burmesiskt medborgarskap. Rohyngia har länge varit ett känsligt ämne i Burma eftersom många i den buddhistiska majoriteten ser folkgruppen som utländska inkräktare från Bangladesh. Många vägrar att erkänna folkgruppens etnicitet och kallar dem istället för bengaler.
Den bilden förstärks av Burmas arméchef, general Min Aung Hlaing:
”De har krävt ett erkännande som rohingya, som aldrig varit en etnisk grupp i Myanmar. Bengali-problemet är ett nationellt ärende och vi måste enas om att upprätta sanningen.” skriver han på sin Facebook-sida, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Burmas arméchef general Min Aung Hlaing.
Bild: Aung Shine Oo/AP
Burmas civila ledare, kanslern Aung San Suu Kyi, har ingen befogenhet att kontrollera armén, som fortfarande har en stark ställning i landet efter 50 år som styrande militärjunta. Militären har kontroll över viktiga departement som gränsbevakning och försvaret och har även en fjärdedel av det burmesiska parlamentets platser. Men Aung San Suu Kyi har fått skarp kritik från omvärlden för att inte uttrycka sympati för rohingyerna - en grupp hon har bett hennes regering att bara referera till som "muslimer i Rakhine-staten".
USA har beslutat sig för att skicka ett sändebud till Burma för att uttrycka sin allvarliga oro över arméns agerande, uppger en anställd på USA:s utrikesdepartement för AFP. USA var pådrivande i Burmas kamp för demokrati under 2010-talet.
Kartan visar bränder som uppstått i västra Burma sedan den 25 augusti i år. Den röda flamman visar satellitbilderna kunnat bekräfta att byar bränts. De färglagda prickarna visar bränder som upptäckts. Bränderna startade i västra Burma den 25 augusti och dagarna efter har fler bränder har uppstått i riktning mot gränsen till Bangladesh.
Bild: Amnesty International
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.