Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saudi-ledd koalition angriper mål i Jemen

Militär i Jemen som stöder landets regeringen.
Militär i Jemen som stöder landets regeringen. Foto: Wael Qubady/AP

En koalition ledd av Saudiarabien angriper mål i Jemen och minst 17 civila uppges ha dödats i huvudstaden Sanaa under natten. Saudierna säger sig vara redo att sätta in 100 stridsflygplan och 150 000 soldater.

Jemen har under en längre tid betraktats som mer eller mindre i sönderfall. Enligt USA sker omfattande träningsverksamhet för jihadister på jemenitisk mark, vilket under de senaste åren resulterat i otaliga amerikanska drönarattacker mot olika mål i landet.

USA är dock inte ett av det tiotalet länder som ingår i den saudi-ledda koalition som nu inlett ett luftangrepp mot rebellstyrkor som den senaste tiden tagit kontrollen över allt större områden i landet.

Saudiarabien uppges dock ha koordinerat insatserna med amerikanerna och en amerikansk tjänsteman säger att angreppen föregåtts av överläggningar på hög nivå. USA:s president Barack Obama är informerad och enligt Vita huset har Obama godkänt logistisk hjälp och underrättelsestöd.

Den saudiske USA-ambassadören Adel al-Jubeir berättade för journalister att insatsen ska skydda och försvara Jemens lagliga regering under president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

– Att låta Jemen falla sönder är ett icke-alternativ både för oss och för våra koalitionspartners, säger al-Jubeir.

Enligt honom ska ett antal diplomatiska försök att förmå rebellerna att avbryta sin offensiv ha fallerat.

– Huthirebellerna har alltid valt den våldsamma vägen, säger al-Jubeir.

Kriget i Jemen innebär nu att två regionala stormakter ställs mot varandra. Huthirebellerna stöds av sina trosfränder i Iran och Hadi av det sunnitiska Saudiarabien. Nyhetsbyrån Reuter rapporterar att Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har fördömt den saudi-ledda operationen i Jemen.

– De saudi-ledda luftangreppen måste upphöra omedelbart, det är emot Jemens suveränitet, säger Zarif.

Iran har sedan tidigare avvisat uppgifter om att landet skulle ge finansiellt stöd till Huthirebellerna men Zarif säger att Iran "kommer göra allt för att kontrollera krisen i Jemen".

Samtidigt säger sig Saudiarabien beredda att delta med 100 stridsflygplan och 150 000 soldater i koalitionsstyrkan rapporterar den saudiska tv-kanalen Al Arabiya. Bland övriga länder i koalitionen uppges Förenade Arabemiraten redo att sätta in 30 stridsflygplan, Bahrain åtta, Marocko och Jordanien sex var och Sudan tre.

I koalitionen deltar även Qatar och Kuwait och Al Arabiya rapporterar att Egypten och Pakistan är redo att delta i en markoffensiv – vilket uppges kommer att krävas om de nu rebellkontrollerade områdena ska kunna tas tillbaka. Egypten har under torsdagen även ställt flygstridskraft till förfogande samt skickat fyra krigsfartyg mot Jemen för att säkra Adenviken och inloppet mot  Röda Havet.

Boende i huvudstaden Sanaa rapporterar till nyhetsbyrån Reuters att stadens flygfält bombats av stridsflyg. Även ett militärt flygfält angreps. Minst 17 civila uppges ha dödats i Sanaa under natten, bland dem kvinnor och barn, enligt en källa inom civilförsvaret som talat med AFP.

Rebellerna tog på onsdagskvällen kontroll över flygplatsen i Aden i södra Jemen, men regeringstrogna styrkor ska i morse har återtagit den uppgav en säkerhetskälla.

Enligt uppgift ska Jemens president, Abd Rabbu Mansur Hadi, ha tagit sin tillflykt till södra Jemen, men det råder oklarheter kring var han befinner sig. Enligt New York Times finns det uppgifter som gör gällande att presidenten redan skulle ha flytt med båt över Adenviken till det lilla östafrikanska landet Djibouti, men detta är hittills obekräftat. Andra uppgifter säger att han skulle ha tagit sig till Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Den saudiske ambassadören avstod på torsdagen från att kommentera var Hadi befinner sig. Han uppger att rebellerna har kontroll över Jemens flygvapen samt även ballistiska missiler och andra tunga vapen. Rebellerna var även på onsdagen nära att ta kontroll över en av Adens hamnar, och hårda strider pågår i staden.

Shiamilisen säger sig ha gripit försvarsminister Mahmud al-Subaihi under sin framryckning. En talesman säger i milisens tv att al-Subaihi greps i staden Huta. Hårda strider sägs ha ägt rum även där skriver TT som referear till nyhetsbyrån AFP. Enligt talesmannen har försvarsministern och andra gripna ”överförts till Sanaa och hålls av väpnade styrkor”.

I Aden syns, enligt nyhetsbyrån Reuters, unga män med automatvapen på gatorna, redo att möta rebellernas styrkor. På torsdagen uppgavs samtliga större hamnar i Jemen ha stängts på grund av den eskalerande konflikten. Jämfört med flera av sina grannar är landet en relativt liten oljeproducent och exporterar knappt 1,5 miljoner fat råolja i månaden, varav det mesta går till Kina.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.