Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudiarabien-halshogg-37-och-visade-upp-kropp-offentligt/

Världen

Saudiarabien halshögg 37 och visade upp kropp offentligt

Foto: Emrah Gurel/AP

De saudiska myndigheterna lät på tisdagen halshugga 37 personer för brott som sades vara relaterade till terrorism. En av kropparna visades upp offentligt.

Rätta artikel

Tisdagens blodiga avrättningar var de mest omfattande sedan januari 2016 då Saudiarabien avrättade 47 personer anklagade för liknande brott, skriver nyhetsbyrån AP.

De flesta av de 37 som avrättades på tisdagen var män tillhörande landets shiitiska minoritet. En av de halshuggna männens kropp och hans huvud sattes fast på en påle för att avskräcka andra, skriver nyhetsbyrån.

En talesperson för människorättsorganisationen Amnesty International säger till nyhetsbyrån att rättegångarna mot de 37 sannolikt varit skenrättegångar som byggde på erkännanden som tagits fram under tortyr.

”En av dem som avrättades i dag var en man som var 16 år när han begick det brott han dömdes för”, skriver Amnesty International. 16-åringen hade deltagit i en demonstration mot den saudiska regimen.

Människorättsorganisationen konstaterar också att minst 14 av de avrättade dömts för att ha uppträtt våldsamt under antiregeringsdemonstrationer mellan åren 2011 och 2012.

Enligt nyhetskanalen Al Arabija, som citerar den officiella saudiska nyhetsbyrån SPA ska de 37 ”ha omfattat en extremistisk ideologi och bildat terrorceller för att störa säkerheten och skapa kaos”.

De 37 dömdes av en shariadomstol till döden ”sedan de överträtt de gränser som Gud satt upp” skriver SPA som citerar det saudiska inrikesministeriet. Domslutet bekräftades sedan av kung Salman.

Läs mer:

Läckta uppgifter tyder på tortyr av politiska fångar i Saudiarabien

Rykten i Saudiarabien: Prinsen förberedde kupp mot sin pappa kungen