Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 01:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudiarabien-hotar-att-svara-pa-oljeattacker/

Världen

Saudiarabien hotar att svara på oljeattacker

Rökpelaren efter attacken mot Aramco's Abqaiqs oljeanläggning i Saudiarabien. Foto: Planet Labs Inc via AP

Saudiarabien ska via ”nödvändiga åtgärder” svara på förra veckans attacker mot två av kungadömets oljeanläggningar. Det sade landets utrikesdepartement på lördagen.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir säger att vapnen som användes i attacken, som slog ut en väsentlig del av kungadömets oljeproduktion, var iranska, och hänvisar till en pågående utredning av attackerna, rapporterar BBC.

De Iran-stödda huthirebellerna i inbördeskrigets Jemen har sagt sig ligga bakom angreppet. USA menar emellertid att det är Iran som bär ansvaret, något Iran konsekvent förnekat. 

Under fredagen meddelade det amerikanska utrikesdepartementet att trupper och krigsmateriel kommer att skickas till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, vilka ingår i den saudiledda koalitionen som strider i Jemen. Det, skriver AP, kan vara ett sätt för Trump att skjuta upp eventuellt militärt angrepp mot Iran och istället ge utrymme för en diplomatisk lösning. 

Läs mer: Därför vill inte Trump trappa upp konflikten med Iran 

Beslutet möttes med iransk ilska, skriver BBC, och landets revolutionsgarde lovade på lördagen att ”förgöra” eventuella angripare, oavsett skala på attacken.

– Var försiktig, en begränsad aggression kommer inte att förbli begränsad. Vi kommer att sätta efter våra angripare, sade Hossein Salami, general för iranska revolutionsgardet.