Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudiarabiens-tre-stormiga-ar-med-mohammed-bin-salman/

Kronprins Mohammed bin Salman på väg in till Storbritanniens premiärminister Theresa May i mars 2018.
Kronprins Mohammed bin Salman på väg in till Storbritanniens premiärminister Theresa May i mars 2018. Foto: Alastair Grant/AP
VÄRLDEN

Saudiarabiens tre stormiga år med Mohammed bin Salman

På tre år har han startat ett krig, kidnappat en premiärminister och spärrat in 300 affärsmän och kungligheter på ett lyxhotell.

Kronprins Mohammed bin Salman som länge betraktades som en frisk fläkt i det slutna Saudiarabien visade sig vara en maktfullkomlig despot.

I och med det bestialiska mordet på frispråkige journalisten Jamal Khashoggi riskerar kronprisen att förvandlas till internationell paria.

DN:s Erik Ohlsson har kartlagt bin Salmans år vid makten.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Regenten och tronarvingen, på en bild från 2012. Nuvarande kungen Salman bin Abdulaziz (till vänster) lider enligt ryktet av demens. De facto-regent är numera kronprins Mohammed bin Salman, 33.
Foto: Hassan Ammar
Bild 2 av 6 Vision 2030 är en viktig del av kronprins Mohammeds planer för Saudiarabien.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 6 Libanons premiärminister Saad al-Hariri bjöds in till Saudiarabien av kronprins Mohammed bin Salman, fördes bort mot sin vilja – och läste upp sin avskedsansökan i tv.
Foto: Bandar al-Jaloud/AFP Photo/Saudi Royal Palace
Bild 4 av 6 Lyxhotellet Ritz Carlton förvandlades till tillfälligt fängelse i november förra året. 381 personer ur Saudiarabiens kungafamilj och näringsliv hölls i husarrest här – och pressades på enorma summor pengar.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 På besök hos president Trump i Vita huset i mars 2017. Saudiarabien är en av USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern, och Trump har investerat mycket i relationen med kronprinsen.
Foto: 506 collection/Alamy Stock Photo
Bild 6 av 6 Madeha al-Ajroush är en av kvinnorna som kämpat för rätten att få köra bil i Saudi Arabien. DN träffade henne i Saudiarabien i vintras.
Foto: Roger Turesson