Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Saudierna försöker ta avstånd från IS

Landets nya kung Salman lovar att inget ska förändras.
Landets nya kung Salman lovar att inget ska förändras. Foto: FAYEZ NURELDINE

Det finns många likheter mellan Saudiarabiens monarki och terrorgruppen Islamiska statens ”kalifat”. Bägge är religiösa diktaturer som får huvuddelen av sina inkomster från olja och som väcker omvärldens avsky för sina bestialiska strafflagar. Samtidigt ses Islamiska staten som ett av de största säkerhetshoten mot den saudiska monarkin.

”Saudiarabien bygger mur mot sin Irakgräns för att hålla Islamiska staten borta.”

Nyheten kablades ut häromdagen: En drygt 90 mil lång barriär bestående av femdubbla rader taggtrådsstängsel ska skydda saudierna mot terrororganisationen Islamiska staten (IS), som numera kontrollerar stora delar av det irakiska territoriet på den andra sidan gränsen.

Det är det senaste tecknet på att den saudiska regimen försöker distansera sig från IS, ja, från muslimsk extremism över huvud taget.

Redan i mars förra året stämplade det saudiska inrikesministeriet Islamiska staten som en terrororganisation. När de muslimska staternas samarbetsorganisation OIC sammanträdde i Jiddah i somras fördömdes IS offensiv i Irak av den saudiske utrikesministern prins Saud al-Faisal. I september anslöt sig Saudiarabien till den USA-ledda koalition som militärt bekämpar Islamiska staten i Irak och Syrien.

Saudiarabien är en absolut monarki där i stort sett all makt är samlad hos kungen. Det var sedan länge bestämt att den åldrande kung Abdullah, som avled natten till fredag efter lång tids sjukdom, skulle efterträdas av sin snart 80-årige bror, prins Salman. Han blir nu Saudiarabiens enväldige stats- och regeringschef, överbefälhavare för militären, högste domare samt överhuvud för huset Saud. Denna ordning går tvärs emot den Islamiska statens kalifat, ett ”gudsrike” på jorden styrt av en kalif, profeten Muhammeds ställföreträdare.

Men skillnaden i statsskick hindrar inte att det finns många likheter mellan IS och Saudiarabien. Många bedömare menar att den saudiska regimens högröstade nit att hålla Islamiska staten på avstånd ekar en smula tomt. I synnerhet som en majoritet av saudierna anser att Islamiska statens kalifat är mer i samklang med Koranens lagtolkning sharia än vad deras eget kungahus är, enligt en webbundersökning som gjordes av ett saudiskt opinionsinstitut i somras.

Dessutom är Saudiarabien ett av de länder som bidrar med flest frivilliga till IS krigföring. Minst 2.500 saudier slåss under Islamiska statens baner i Syrien och Irak, trots att de därmed bryter mot sitt lands lagar som förbjuder saudiska medborgare att strida utomlands.

– Det är ingen tvekan om att den ideologi som wahhabismen representerar har bidragit till Islamiska statens framväxt. IS och al-Qaida hade aldrig blivit så fruktade och uppmärksammade om det inte vore för Saudiarabiens iver att sprida wahhabism, säger Patrick Cockburn, journalist på brittiska The Independent som bevakat Mellanöstern i fem decennier och nyligen utkom med boken ”The rise of Islamic state” (”Islamiska statens uppgång”).

Sedan bensinpriset sköt i höjden efter 1970-talets oljekris har Saudiarabien använt valda delar av landets digra oljeinkomster till att sprida wahhabismen över världen. Pengaflödet är svårt att uppskatta, men enligt en beräkning baserad på faktauppgifter som tagits fram av den amerikanska kongressen kan det handla om så mycket som 700 miljarder kronor under den senaste tjugoårsperioden.

I Malis öknar, i Bosniens bergstrakter, i den indonesiska övärlden, på Krimhalvön, ja, även på Hisingen i Göteborg – överallt reser sig skinande nya moskéer, finansierade av Saudiarabien. Saudierna har också på flera håll bekostat religiösa grundskolor, madrassas, särskilt i Östasien, liksom islamiska universitet.

Generositeten har ibland en annan sida. De saudiska givarna har gjort oblyga försök att skaffa kontroll över moskéerna. Exempelvis ville Saudiarabien bekosta det stora moskébygget vid Björns trädgård på Södermalm i Stockholm, som stod klart år 2000. Men församlingen drog sig ur när de blev varse villkoren: Bland annat krävde saudierna majoritet i styrelsen och rätten att tillsätta imam (böneledare). Moskén på Hisingen är däremot helt och hållet finansierad med medel från Saudiarabien, men de ansvariga förnekar bestämt att saudierna haft inflytande över verksamheten.

Wahhabismen eller salafismen förespråkar en återgång till islams rötter, till de seder och bruk som förfäderna, ”salaf”, tillämpade under profeten Muhammeds dagar på 600-talet.

Det innebär bland annat att Koranen, islams heliga skrift, inte får nytolkas. Alla avvikelser från den ”ursprungliga” läran fördöms. Muslimer med andra trosriktningar, som shia eller sufier, betraktas som avfällingar och bör bekämpas, vilket också gäller alla andra religioner.

Förnekande av islam eller brott mot den ”rätta” läran straffas enligt förmedeltida mönster. Brottslingar kan dömas till stening, halshuggning eller stympning.

Den oberoende brittiska nyhetsportalen Middle East Eye gjorde häromdagen en jämförelse mellan den straffskala som råder på Islamiska statens territorium och den som gäller i Saudiarabien. Det visar sig att de utmätta straffen är skrämmande lika varandra: Både i ”kalifatet” och i Saudi bestraffas otrohet inom äktenskapet med stening till döds, stöld och rån straffas med stympning, homosexualitet ger dödsstraff.

De människorättsvidriga inslagen i Saudiarabiens rättssystem har hamnat i dubbelt globalt nyhetsfokus de senaste veckorna. Först var det spöstraffet den 9 januari mot den liberale nätaktivisten Raif Badawi. Femtio rapp efter fredagsbönen (av utmätta tusen) med en grov rottingkäpp var straffet för att Badawi skrivit kritiskt mot myndigheterna på ett webbforum. Sedan dess har Raif Badawis veckovisa spöstraff skjutits upp två fredagar i rad, av medicinska skäl.

Omvärldens protester mot behandlingen av Badawi har varit omfattande, inte minst i Sverige där regeringen har kallat upp Saudiarabiens chargé d’affaires till utrikesdepartementet. Den svenska sektionen av Amnesty har samlat in över 35 000 namn till stöd för Badawis frigivning.

Den 12 januari verkställdes dödsstraffet mot den burmesiska kvinnan Laila Bint Abdul Muttalib Basim, som dömts mot sitt nekande för att ha dödat sin sjuåriga styvdotter. På en parkeringsplats i den heliga staden Mekka tvingades hon ned på knä. Bödeln måste hugga tre gånger med sitt svärd innan Basims huvud skiljdes från kroppen.

Den bestialiska avrättningen filmades och låg kort tid ute på delningssajten Youtube innan den togs bort på grund av det chockerande innehållet. Domaren hade nekat Basim smärtstillande medel innan avrättningen, och på videoklippet kan man höra henne vråla i ångest och plåga. Filmens upphovsman var en polis som i hemlighet dokumenterade likvideringen. Han har gripits och kommer att ställas inför rätta i en militärdomstol.

Avrättningen av Basim var den tionde bara i år i Saudiarabien, och sedan dess har ytterligare två personer dödats i statens namn.

”Vilken ironi att Saudiarabien är en viktig del av de internationella ansträngningarna att förgöra Islamiska staten och bekämpa terrorism. Det måste vara minst sagt förbryllande för västalliansen att samarbeta med (Saudiarabien) som har så mycket gemensamt med sin fiende”, konstaterar Madawi al-Rashid, professor i socialantropologi vid King’s college i London och född och uppvuxen i Saudiarabien, i sin kolumn i den allarabiska tidningen al-Monitor.

Fakta: Brott och straff i Saudiarabien och IS
Saudiarabien och Islamiska staten, IS, utdömer nästan identiska straff för en rad olika brott, enligt en sammanställning som den oberoende sajten Middle East Eye gjort.
Straffsatserna från IS bygger på en lista som organisationen publicerade i mitten av december i fjol ”som en förklaring och en varning” till de som bor i områden som IS lagt under sig.  

Blasfemi, homosexualitet, förräderi, mord
IS: Dödsstraff
Saudiarabien: Dödsstraff

Förtal, bruk av alkohol
IS: 80 piskrapp
Saudiarabien: Beslut av domare

Otrohet (om gift)
IS: Dödsstraff genom stening
Saudiarabien: Dödsstraff genom stening

Otrohet (om ogift)
IS: 100 piskrapp
Saudiarabien: 100 piskrapp

Stöld
IS: Amputering av hand
Saudiarabien: Amputering av höger hand

Rån
IS: Amputation av hand eller fot
Saudiarabien: Amputation
av hand eller fot

Rånmord
IS: Korsfästelse
Saudiarabien: Dödsstraff

Fakta.

Wahhabister avvisar kult

Wahhabism är en tolkning av sunniislam som fått sitt namn av Muhammad ibn Abd al-Wahhab, en muslimsk förkunnare som levde i det nuvarande Saudiarabien på 1700-talet.

al-Wahhab, som också är en av anfäderna till kungahuset Saud som nu styr Saudiarabien, förespråkade Koranen och profeten Muhammeds sunna (levnadsregler) som norm för det religiösa livet.

Wahhabister avvisar den helgon- och gravkult som finns inom andra riktningar inom islam och betraktar shiiter och sufier som avfällingar från den ”rätta” läran. Wahhabismen är i dag Saudiarabiens statsreligion (även om saudierna själva officellt inte använder termen).

I modern tid har wahhabismen används som motiv för ”heligt krig” i bland annat Jemen och i Afghanistan, och ”wahhabister” har blivit en benämning på muslimska extremister som vill införa sin lära med tvång och vapenmakt.

Världens största oljetillgång

Saudiarabien omfattar 2.149.690 kvadratkilometer (närmare fem gånger Sveriges yta) och har drygt 26 miljoner invånare.

Utöver de inhemska invånarna tillkommer cirka 8 miljoner migrantarbetare, ofta från Indien, Pakistan, Bangladesh och Filippinerna.

Saudiarabien har världens största oljetillgångar. Landet styrs som en islamisk och absolut monarki av kungahuset Saud, som innehaft makten i närmare 80 år. Landets kvinnor får inte rösta, är i princip utestängda från arbetsmarknaden och får inte ens ta körkort.

Brott och straff i Saudiarabien och IS

Saudiarabien och Islamiska staten, IS, utdömer nästan identiska straff för en rad olika brott, enligt en sammanställning som den oberoende sajten Middle East Eye gjort.

Straffsatserna från IS bygger på en lista som organisationen publicerade i mitten av december i fjol ”som en förklaring och en varning” till de som bor i områden som IS lagt under sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.