Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saudisk delegation har landat i Turkiet

Säkerhetspersonal vid ingången till Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Säkerhetspersonal vid ingången till Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Foto: Petros Giannakouris/AP

Utredningen rörande den saudiske journalistens Jamal Khashoggis försvinnande i Istanbul fortsätter. Två turkiska källor uppger till den brittiska nyhetsbyrån Reuters att en delegation saudiska utredare har landat i Turkiet.

Samtidigt säger USA:s president Donald Trump att han ”ganska snart” ska ringa till Saudiarabiens kung Salman för att prata om Khashoggis försvinnande.

Den saudiska delegationens ankomst är en överenskommelse mellan regeringarna i Ankara och Riyadh och gruppen har till uppgift att hjälpa till i utredningen.

– En delegation har landat i Turkiet som en del av försöken att få ihop en gemensam arbetsgrupp med Saudiarabien, säger en turkisk källa till Reuters utan att precisera vilka saudier som ingår i delegationen.

Eftersom konsulatet har diplomatisk immunitet försvårar det turkiska polisens utredning. 

Det var den 2 oktober som Jamal Khashoggi klev in på det saudiska konsulatet för att hämta dokument för sitt kommande bröllop då han försvann. Hans flickvän väntade på honom utanför i drygt tio timmar, innan hon slog larm om hans försvinnande. 

Turkiska polisen arbetar utifrån hypotesen att journalisten mördats inne på konsulatet, men Saudiarabien menar att de anklagelserna är grundlösa och att Jamal Khashoggi lämnade fastigheten själv.

Men turkiska regeringen har meddelat amerikanska företrädare att det finns ljud- och videoinspelningar som styrker tesen att Jamal Khashoggi mördades i konsulatsbyggnaden. Särskilt ljudinspelningarna ska vara tunga bevis för att journalisten mördades.

– Ljudinspelningen från insidan av beskickningen visar vad som hände Jamal efter att han gick in. Du kan höra hans röst och flera mansröster som talar arabiska. Du kan höra hur han förhördes, torterades och sedan mördades, säger en källa med kännedom om inspelningarna till den amerikanska tidningen The Washington Post.

Det är fortfarande oklart om de amerikanska företrädarna fått se videorna eller lyssna på ljudinspelningar, men de turkiska tjänstemännen har beskrivit dess innehåll för sina amerikanska kollegor.

På fredagskvällen sade USA:s president Donald Trump att han inte talat med Saudiarabiens om Khashoggis försvinnande, men Trump sa också att han ”ganska snart” ska ringa till landets kung Salman. 

– Det är en väldigt allvarlig sak och vi tittar på det på ett väldigt seriöst sätt, sade Trump.

Fakta.Jamal Khashoggis försvinnande

Fredag 28 september

Jamal Khashoggi är öppet kritisk till den saudiska regeringen och gick 2017 i självvald exil i USA. Han planerar att gifta sig med sin flickvän, Hatice Cengiz som är turkisk medborgare, och behöver ordna med dokument. När han besöker Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet får Khashoggi inte dokumentet — utan ombeds att återkomma nästa vecka.

Senare under helgen får Khashoggi ett samtal från konsulatet där han får instruktioner om att hämta dokumentet följande tisdag.

Lördag 29 september

Khashoggi reser till London och talar på en konferens. Han stannar i den brittiska huvudstaden över helgen.

Måndag 1 oktober

Khashoggi träffar två kompisar i London. De har senare sagt att journalisten inte verkade vara orolig över att han skulle återvända till konsulatet. På kvällen reser Khashoggi tillbaka till Istanbul.

Tisdag 2 oktober

• Klockan 03.13 landar ett privatplan med nio saudier, bland dem myndighetspersoner, på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass. Passagerarna checkar in på ett hotell nära konsulatet. De meddelar att de ska stanna i tre nätter, men lämnar sedan hotellet senare samma dag.

• Klockan 13.14 kliver Khashoggi in genom dörren till konsulatet. Innan han går in ger han sina två telefoner till sin flickvän Hatice Cengiz och ber henne skaffa hjälp om han inte kommer tillbaka. Hon stannar utanför till klockan ett på natten, men Khashoggi dyker aldrig upp.

• Omkring klockan 16 lämnar sex fordon med saudiska myndighetspersoner konsulatet. Två andra fordon åker till konsulatets residens omkring 200 meter bort och lämnar det först fyra timmar senare. Den turkiska personalen i residenset blir ombedd att ta ledigt.

• Omkring klockan 17.15 anländer ytterligare ett flyg med saudiska tjänstemän. Planet lämnar flygplatsen efter omkring en timme och mellanlandar i Egypten, innan det når Riyad.

• Klockan 22.46 flyger privatplanet som anlände i Istanbul under natten till tisdagen mot Dubai.

3 oktober

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Jamal Khashoggi är försvunnen.

6 oktober

Turkiska åklagare inleder en utredning av försvinnandet.

7 oktober

Turkiska företrädare misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggi inne på konsulatet och att de 15 saudiska medborgarna flögs till Turkiet för uppgiften. Det saudiska konsulatet nekar till anklagelserna.

8 oktober

Turkiska utredare vill undersöka konsulatet och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet.

9 oktober

Saudiarabien bjuder in turkiska experter och tjänstemän att undersöka konsulatbyggnaden. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har försvunnit.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton samt presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner tar upp fallet Khashoggi med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

10 oktober

Den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah publicerar namn och födelseår på de 15 saudier som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och lämnat landet i omgångar. Enligt en källa till The Washington Post ska den amerikanska underrättelsestjänsten ha avlyssnat saudiska tjänstemän, som pratat om att locka Khashoggi tillbaka till Saudiarabien för att komma åt honom.

USA:s vicepresident Mike Pence säger att USA är redo att hjälpa till i utredningen. President Donald Trump beskriver situationen som väldigt allvarlig och säger att USA ska hjälpa Turkiet att gå till botten med saken.

Källor: The New York Times, The Guardian, AFP, Reuters, TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.