Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudisk-kvinnorattsaktivist-i-domstol-har-utsatts-for-tortyr-i-fangelset/

Världen

Saudisk kvinnorättsaktivist i domstol – har utsatts för tortyr i fängelset

Bild 1 av 2 Loujain al-Hathloul under ett Europabesök. Nu sitter hon sedan snart två år inspärrad i ett högsäkerhetsfängelse i Saudiarabien och har utsatts för tortyr.
Foto: Emna Mizouni/Wikipedia
Bild 2 av 2 Loujain al-Hathloul, saudisk människorättsaktivist, fängslad utan dom sedan 2018.
Foto: Emna Mizouni/Wikipedia

Den saudiska litteraturvetaren Loujain al-Hathloul har suttit fängslad i 21 månader utan rättegång. Hon har bland annat anklagats för att ha ”undergrävt statens säkerhet”. På onsdagen togs hennes fall upp i en domstol i huvudstaden Riyad. 

Loujain al-Hathloul greps den 15 maj 2018 i en samordnad razzia mot sju av Saudiarabiens ledande kvinnorättsaktivister. Enligt den statliga nyhetsbyrån Saudi Press Agency ska de gripna ha ”konspirerat med främmande element och brutit mot de religiösa och nationella normerna”. Målet ska ha varit att ”undergräva säkerheten och stabiliteten i kungadömet”. Kvinnorna hängdes ut som landsförrädare i saudiska medier.

Bland de gripna fanns bland andra psykiatern Madeha al-Ajroush, som är en av veteranerna i kampen för att häva Saudiarabiens förbud mot kvinnliga bilförare. al-Ajroush släpptes efter några dagar, men belades med munkavle av de saudiska myndigheterna.

Tidpunkten för den omfattande razzian förvånade många bedömare i omvärlden. Bara en dryg månad senare, den 24 juni 2018, skulle Saudiarabien äntligen avskaffa det olycksaliga förbudet för kvinnor att köra bil, en lag som saudierna var ensamma om i hela världen. 

Och kvinnorna som greps hade det gemensamt att de alla, med olika medel, försökt få Saudiarabiens lagstiftare att slopa det kvinnliga körförbudet.

Den i dag 30-åriga litteraturvetaren Loujain al-Hathloul körde sommaren 2014 in i Saudiarabien från grannstaten Förenade Arabemiraten, med ett körkort hon skaffat där. Hon filmade aktionen och lade ut ett videoklipp på sociala medier, något som fick stor uppmärksamhet världen över.

Senare har al-Hathloul drivit olika kvinnorättsfrågor. När hon greps var hon i färd med att starta ett center för misshandlade kvinnor.

Loujain al-Hathloul har inte fått någon nåd utan sitter i dag i högsäkerhetsfängelset al-Ha'ir i Riyad. Tidvis har hon varit isolerad, och hennes familj säger sig ha bevis på att hon blivit utsatt för tortyr. 

I mars 2019 hölls ett slags massrättegång mot elva kvinnliga människorättsaktivister i Riyad, bland dem Loujain al-Hathloul. Där framhölls att kvinnorna anklagades för att ha brutit mot paragraf sex i lagen mot cyberbrott. Denna paragraf tar upp förbudet att använda internet för att ”påverka allmän ordning och religiösa normer”.

Men al-Hathloul kom aldrig att höras i rättegången utan skickades tillbaka till häktet. I augusti förra året kom uppgifter om att hon erbjudits frigivning. Men det fanns ett villkor: att hon skulle medverkar i ett filmat inslag där hon förnekar att hon blivit torterad. Loujain al-Hathloul vägrade gå med på detta.

Förhandlingen vid brottsmålsdomstolen i Riyad på onsdagen skulle ta upp målet mot al-Hathloul från början. Men efter första rättegångsdagen konstaterade Loujain al-Hathlouls syster Lina att inget nytt tillkommit. 

”Inget nytt, inget händer. En skenrättegång”, skriver Lina al-Hathloul på sitt Twitterkonto i ett inlägg som avslutas: ”Men eftersom vi tror på rättvisan och älskar vårt land kommer vi aldrig att ge upp”. Lina al-Hathloul lever i landsflykt i Kanada.