Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudisk-prinsessa-doms-for-attack-pa-hantverkare/

Världen

Saudisk prinsessa döms för attack på hantverkare

Den saudiarabiska prinsessan Hassa bint Salman får villkorlig dom efter att ha förmått sin livvakt att misshandla en hantverkare. 

Hantverkaren ska också ha tvingats att kyssa prinsessans fötter. 

Händelsen inträffade i Paris 2016. Hantverkaren besökte Hassa bint Salmans lägenhet på en exklusiv adress i närheten av Champs Élysée. Hantverkaren tog en bild med sin mobiltelefon av badrummet som skulle renoveras. Prinsessan ska ha misstänkt att hon kom med på bilden och reagerat mycket starkt. Hon ska ha anklagat hantverkaren för att vilja sälja bilden till media. 

Hassa bint Salman uppmanade sin livvakt, att binda hantverkarens fötter och slå honom med knytnävarna. Hantverkaren ska också ha tvingats kyssa prinsessans fötter. 

Hantverkaren hävdade senare i rätten att han släppts från lägenheten timmar efter misshandeln och att hans telefon ska ha blivit förstörd. Hassa bint Salman ska ha skrikit: ”Döda honom, den hunden. Han förtjänar inte att leva”. 

Rättegången mot prinsessan och hennes livvakt har pågått sen i juli. Hassa bint Salman dömdes på torsdagen till tio månaders fängelse och 100.000 kronor i böter för uppvigling till misshandel. Livvakten dömdes till villkorlig dom i åtta månader och 50 000 i böter. 

Hantverkarens advokat berömde sin klients mod för att ha vågat anmäla prinsessan för misshandeln. 

– Domen visar att alla är lika inför lagen, sade advokaten Georges Karouni till The Guardian efter att domen fallit. 

Prinsessans advokat menade å sin sida att domen saknade bevisgrund och endast baserades på offrets berättelse. 

Det här är inte första gången som en medlem i den saudiska kungafamiljen har problem med rättvisan. 2013 dömdes prinsessan Maha al-Sudairi, fru till en före detta inrikesminister i landet, för att ha struntat att betala en hotellräkning på 60 miljoner kronor i Paris. 

Och 2012 dömdes prins Saud bin Abdulaziz bin Nasser Al Saud för att ha dödat sin betjänt i en femstjärnig hotellsvit i London.