Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saudiska kvinnor får rösträtt

Saudiske kung Abdullah meddelade på söndagen att kvinnor i landet från och med nästa mandatperiod ska få rösta och kandidera. Rösträtten är visserligen begränsad, men blir ändå historisk.

Det var vid mitten av förra årtiondet som kung Abdullah först började tala om kvinnlig rösträtt som en del av ett slags reformlöftespaket. Men beslutet har sannolikt inte bara fattats efter eget huvud. Pressen har kommit från fler håll och debatten har varat under många år.

– En grupp saudiska kvinnor har drivit en fantastisk kampanj för kvinnors rättigheter i landet, bland annat just rösträtt. Nu handlar detta visserligen bara om en begränsad rösträtt, endast till lokalvalen, men ändå. Samtidigt är det lite ironiskt att kvinnor ska få rösta, men fortfarande inte köra bil, säger sociologen Abdulhadi Khalaf på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Saudiarabien blir härmed det sista arabiska landet att införa kvinnlig rösträtt. Kung Abdullah lät också meddela att kvinnor från och med nästa års nya mandatperiod ska kunna komma att ta plats i det politiskt högsta, rådgivande men icke-lagstiftande församlingen, majlis al-shura. Han själv utser dess medlemmar.

– Eftersom vi vägrar marginalisera kvinnor i samhället i alla roller som överensstämmer med sharia har vi efter överläggningar med muslimska lärde och andra bestämt att involvera kvinnor som medlemmar i majlis al-shura. Kvinnor kommer att kunna kandidera i lokalvalen och även rösta, sade kungen vid majlis al-shuras öppnande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.