Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saudiska kvinnor fick gå på fotboll utan manligt sällskap

Vuxna kvinnor i Saudiarabien tilläts på fredagen för första gången att se en fotbollsmatch från läktaren på en arena.

På ett annat håll flockades kvinnor för att besöka den första bilutställningen i landet, riktad bara till dem. 

Förändringarna ingår i en social reform, signerad Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som lovat att förändra nationen i ett program som sträcker sig fram till 2030.

Planen är att saudiska kvinnor, som lever i ett av Mellanösterns och världens mest ojämlika länder, ska ges större frihet. Tanken är att de ska bli mer mobila för att kunna bidra till landets ekonomi, som behöver utvecklas.

I september kom ordern att undanröja det kvinnliga förbudet för bilkörning. Saudiarabien var det enda landet som förbjöd kvinnor att köra bil. Det har begränsat rörligheten och setts som symbolen för förtrycket av kvinnor.

Den historiska bilutställningen för kvinnor i staden Jeddah har de senaste dagarna lockat stora skaror.

Utställningen har fokuserat på bränslesnåla bilar och låtit en grupp kvinnliga försäljare ta hand om de nya kunderna, rapporterar brittiska The Guardian. 

Den 24 juni i sommar är det fritt fram för kvinnor att sätta sig bakom ratten.

De senaste månaderna har små steg tagits för att släppa på de hårda regler som begränsar saudiska kvinnors frihet, under landets strikta form av sunni islam, känd som Wahhabism.

Tidigare har idrottsevenemang och nöjesarenor varit områden endast för män.

I huvudstaden Riyadh släpptes på fredagskvällen ensamma kvinnor för första gången in på en fotbollsläktare, på King Fahd Stadium i en match mellan Al-Ahli och Al-Batin i landets professionella liga, skriver BBC.

På lördag händer detsamma på en arena i Jeddah och på torsdag i nästa vecka sker det under en match i staden Dammam, i den östra delen av landet.

I dessa tre städer tillåts kvinnor utan manligt sällskap framöver att se på fotboll på egen hand. Kvinnor kan se fotbollsmatcherna från läktare på särskilda sektioner, som ställts i ordning för de som kommit dit utan manligt sällskap. Sak samma gäller för kaféer och restauranger på arenorna där kvinnor också sitter i egna avdelningar.

Andra rapporterade förändringar den senaste tiden inkluderar landets första squashturnering för kvinnor och en basketturnering för kvinnor på universitet, som i november lockade 3 000 kvinnor.

I höstas fick kvinnor för första gången tillåtelse att delta i ceremonierna då landets nationaldag firades. 

I december hyllade tusentals kvinnor med en stående ovation den första kvinnliga sångerskan som uppträtt vid en offentlig konsert i landet.

Trots det behöver kvinnor fortfarande tillstånd från män i sina liv för att göra många saker. Bland annat då de vill ansöka om pass, resa utomlands, gifta sig, öppna ett bankkonto eller starta vissa affärsverksamheter, skriver BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.