Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saudiska kvinnor kräver att få köra bil

Regimen i Saudiarabien jobbar hårt på att kväsa ett kvinnouppror i sin linda. Nu har man gripit ledaren för en kampanj om kvinnors rätt till att köra bil, för andra gången.

Manal al-Sharif har tillsammans med en grupp andra saudiska kvinnor startat internetkampanjen Women 2 Drive, som kräver att kvinnor i Saudiarabien ska få köra bil. Det strikt religiösa kungadömet är det enda landet i världen där kvinnor, både inhemska och utländska, är förbjudna att sitta vid ratten.

Den 17 juni är det meningen att kampanjen ska ha en manifestation, men redan nu har al-Sharif gripits. Hon släpptes efter fem dagar, men greps i måndags på nytt, misstänkt för att ha stidit mot allmän lag och ordning, skriver Washington Post.

Manal al-Sharif är en 32-årig datasäkerhetskonsult och hon har bland annat kört bil i ett videoklipp som lades upp på Women 2 Drives Facebooksida. Klippet har nu tagits bort och Facebooksidan har flera gånger stängts ner, liksom gruppens twitterkonto. Där finns nu bara fem inlägg, varav det sista förtäljer att manifestationen den 17 juni är inställd.

Gripandet av al-Sharif har fått hundratals aktivister att lägga upp stödsidor för hennes kamp på Facebook och i andra sociala medier och människorättsorganisationen Amnesty har gått ut med ett krav om att saudiska myndigheter omedelbart släpper henne.

I videon där Manal al-Sharif kör bil säger hon att inte alla saudiska kvinnor är ”drottningar” som har råd att anställa chaufförer. Själv lärde hon sig köra bil för två år sedan i USA.

– Vi blir förnedrade ibland eftersom vi inte kan hitta en taxi för att ta oss till jobbet, säger hon i videon, enligt Washington Post.

Kvinnor som tidigare ertappats med att köra bil i Saudiarabien har drabbats av hårda repressalier, skriver tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.