Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudiska-kvinnor-ska-fa-skaffa-pass-och-resa-utan-tillstand-fran-formyndare/

Världen

Saudiska kvinnor ska få skaffa pass och resa utan tillstånd från förmyndare

01:46. Kvinnorna är på frammarsch i världens kanske mest könsförtryckande land. DN har träffat några av dem som tagit stora personliga risker för att komma dit de är i dag.

Kvinnor i Saudiarabien kommer inte längre att behöva en manlig förmyndares tillstånd för att skaffa pass eller resa.

Detta meddelar kungahuset i ett antal kungörelser, skriver Reuters.

Kvinnor i Saudiarabien rapporteras nu få ansöka om pass och lämna landet utan att ha tillstånd från en manlig förmyndare. Det meddelade saudiska kungshuset i flera kungörelser som publicerades i officiella tidningen Gazette, skriver Reuters.

Vid midnatt, lokal tid, publicerade tidningen de kommande lagändringarna som bland annat innebär att alla medborgare över 21 kommer få resa och skaffa pass utan tillstånd.

Kvinnor kommer dessutom att få registrera födslar, äktenskap och skilsmässor, något som inte tidigare varit tillåtet. För första gången kommer kvinnor också att få vara vårdnadshavare för minderåriga barn, enligt de nya föreskrifterna.

Dekreten innebar också reformer på arbetsmarknaden som ska innebära större möjligheter för kvinnor. Bland annat står det att alla invånare i Saudiarabien ska ha rätt att arbeta utan att utsättas för diskriminering till följd av kön, funktionshinder eller ålder.

För ett drygt halvår sedan fick kvinnor rätt att via sms få reda på om deras make tagit ut skilsmässa. Fram tills i januari i år var det nämligen möjligt för män att ta ut hemliga skilsmässor.

Läs mer:

Fängslade saudiska kvinnor har torterats och skendränkts

Förmyndare kan hindra kvinnor från att köra