Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Schweizarna nobbar EU-invandring

Schweiziska valarbetare hanterar valsedlar på söndagen.
Schweiziska valarbetare hanterar valsedlar på söndagen. Foto: Anja Niedringhaus / AP

Ja-sidan vann med knapp marginal i den schweiziska folkomröstningen om att snäva åt invandringen från EU-länderna – som segrarlägret pekar ut som alltför stor. Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU.

Alplandets röstberättigade invånare stod delade i två jämnstora läger när befolkningen fick säga sitt om de 80.000 EU-invandrarna som kommer till landet varje år, främst från välmående länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Portugal. Ja-sidan lyckades till sist hamna strax över 50-procentsspärren, med 0,3 procents övervikt.

Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

Det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet (SVP) som drev frågan till omröstning, ser invandringen som motorn bakom hyreshöjningar, ett ansträngt sjukvårds- och utbildningssystem, och ett överbelastat transportsystem. Nej-sidan argumenterade för att invandringen behövs för att landets ekonomi ska fortsätta blomstra i takt med att en allt större del av befolkningen går i pension.

Bryssel påpekade inför omröstningen att Schweiz inte kan plocka russinen ur kakan i avtalet med EU, ett avtal som ger landet tillgång till unionens inre marknad – trots att det inte är medlem.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) kommenterade på söndagskvällen resultatet i den schweiziska folkomröstningen.

”Jag är djupt besviken över det sorgliga folkomröstningsresultatet i Schweiz. Att minska invandringen kommer slå hårt mot den starka schweiziska ekonomin som är så beroende av omvärlden. Europa behöver ännu mer fri rörlighet om vi ska stå oss i den globala konkurrensen”, skriver hon i ett mejl.

”När nu landet vill stänga gränserna för EU-medborgare finns det skäl att se över hur relationerna mellan EU och Schweiz ska se ut i framtiden.”

Det neutrala och rika Schweiz

Schweiz, med sina åtta miljoner invånare, betraktar sig som neutralt och står därför utanför både EU och Nato.

Frågan om relationen till EU, som omringar landet geografiskt, står dock högt på den politiska dagordningen. Schweiz har sedan 1999 ett avtal med unionen för att få de ekonomiska fördelarna av ett medlemskap.

Schweiz har en av världens starkaste ekonomier, och räknas även till ett av de mest politiskt stabila.

Bankväsendet och turismen utgör 16 procent av landets BNP. Schweiz är även en framgångsrik producent av läkemedel, klockor och instrument.

Källor: UD, AFP, TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.