Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/schweizarna-rostar-ja-till-lag-som-forbjuder-hbtq-diskriminering/

Världen

Schweizarna röstar ja till lag som förbjuder diskriminering av homosexuella

Söndagens omröstning föregicks av en liten valrörelse.
Söndagens omröstning föregicks av en liten valrörelse. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Schweiziska folket röstade ja i en folkomröstning som släpper igenom en ny lag under vilken det blir förbjudet att diskriminera på grund av sexuell läggning.

Folkomröstningen hölls på initiativ av konservativa politiker som menar att en sådan lag skulle begränsa yttrandefriheten. 

Konservativa Schweiz har till skillnad från många av sina europeiska grannländer inte haft någon lag som effektivt skyddar hbtq-personer från trakasserier och diskriminering. 

Redan 2018 sa landets parlament ja till en lag som likställde homo- och bisexuella med personer som bli utsatta för rasism och höjde därmed straffskalan till fängelse i upp till tre år. Men opponenter fick ihop de 50.000 namnunderskrifter som krävs i Schweiz för att en folkomröstning ska hållas. Argumentet emot är att en sådan lag skulle kunna skada yttrandefriheten. 

Men det blev inte riktigt som de hade tänkt sig. 62 procent av schweizarna röstade på söndagen ja till lagen. 

– Det här är en historisk dag. Lagen skickar en signal som är magnifik för alla som har fallit offer för diskriminering någon gång, säger Mathias Reynard en politiskt sakkunnig för schweiziska Socialdemokraterna till tv-kanalen RTS 1. 

Marc Frueh, partiledare för ”Schweizs demokratiska union” som är ett litet parti vars politik baseras på kristna värderingar säger att han ”accepterar förlusten”. 

– Vi kommer att hålla ett noggrant öga på hur lagen kommer att implementeras av domstolarna. 

Aktivisten Jean-Pierre Sigrist säger till AFP att han tror att en liknande lag hade gjort att han slapp bli misshandlad utanför en bar i Genève för fyra decennier sedan.  

– Och jag kanske inte hade blivit utskrattad när jag gick till polisen, säger 71-åringen vidare och tillägger att han hoppas att lagen ska skapa en bredare acceptans för homosexuella. 

Den svenska diskrimineringslagen ändrades 1 januari 2017 för att också omfatta bestämmelser om aktiva åtgärder mot diskriminering på grund av sexuell läggning. 

Men redan 1987 blev det förbjudet att diskriminera personer i Sverige på grund av homosexuell läggning. 1999 ändrades lagen för att omfatta alla sexuella läggningar.