Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/schweizarna-rostar-om-fler-hyresratter-med-lag-hyra/

Världen

Schweizarna röstar om fler hyresrätter med låg hyra

Schweizarna ska folkomrösta om bostäder med låg hyra.
Schweizarna ska folkomrösta om bostäder med låg hyra. Foto: Laurent Gillieron/AP

De senaste 15 åren har hyrorna i Schweiz ökat med 20 procent, medan lönerna legat still. Orimligt, anser det medborgarinitiativ som drivit igenom söndagens folkomröstning om huruvida staten ska finansiera fler billiga bostäder. 

Schweiz kallas ofta för hyreslandet eftersom hela sex av tio schweizare bor i hyreslägenheter, vilket lär vara den högsta andelen i Europa. Men kraftigt stigande hyror i städerna har gjort att fler hyresgäster fått det knaprare ekonomiskt de senaste åren.

På söndagen ska schweizarna rösta om ett förslag som innebär att staten och kantonerna ska garantera att minst 10 procent av alla nybyggda bostäder ska tillhöra allmännyttan, det vill säga en kommun, stiftelse, bostadskooperation eller ett allmännyttigt aktiebolag som inte tar ut vinst. I dag finns var tjugonde lägenhet i allmännyttig ägo och om förslaget vinner ska andelen fördubblas de kommande åren. 

För att nå dit ska en samling bostadspolitiska åtgärder sjösättas. Kantoner och kommuner ska bland annat ges förköpsrätt av mark som tillhört statliga verksamheter, exempelvis posten och järnvägen, och lyxrenoveringar ska i fortsättningen inte subventioneras. 

Folkomröstningen har kommit till genom ett initiativ från landets hyresgästförening och stöttas av bland andra fackförbunden, Socialdemokraterna och De gröna, medan övriga partier säger nej.  

Från fastighetsbolag och bostadsutvecklare har det kommit häftig kritik. Landets fastighetsägarförening kallar förslaget för ett ”massivt ingrepp i bostadsmarknaden” och varnar för att en sådan lagstiftning skulle leda till att det blir ännu svårare och tidskrävande att få igenom nya byggprojekt. Andra pekar på att 75.000 bostäder – cirka tre procent av hela landets bostadsbestånd – står tomma, vilket är den högsta siffran på 20 år. 

För att initiativet ska gå igenom krävs inte bara en majoritet bland befolkningen. Även hälften av de 26 kantonerna måste rösta ja. Om förslaget avslås har regeringen lovat att skjuta till motsvarande 2.5 miljarder kronor till det allmännyttiga bostadsbyggandet.

På söndagen hålls också en folkomröstning om att stoppa regeringens förslag om att i lag förbjuda diskriminering av hbtq-personer.