Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/seger-for-oppositionen-i-moskvas-kommunalval/

Världen

Seger för oppositionen i Moskvas kommunalval

Ljubov Sobol röstar. Foto: Pavel Golovkin/AP

När 99 procent av rösterna är räknade i Moskvas kommunalval har oppositionen fått nästan hälften av mandaten – trots att de största namnen inte ens tilläts ställa upp i valet.

Oppositionen får 20 mandat av 45 i Moskva stadsfullmäktige när 99,5 procent av rösterna är räknade. Det är ett historiskt resultat – för första gången sedan Putinpartiet Det enade Ryssland grundades har partiet åkt på en sådan örfil av väljarna. 

Detta i en situation när väljarna inte ens har haft en reell chans att rösta på den kandidat man verkligen vill ha. Alla de stora namnen inom oppositionen – Ljubov Sobol, Dmitrij Gudkov, Ilja Jasjin – hindrades från att ställa upp i valet. Om de hade fått vara med hade Det enade Ryssland antagligen förlorat sin majoritet. 

Makthavarna i Kreml visste alltså vad de gjorde då de såg till att bara släppa igenom vad de trodde var ofarliga kandidater. Men oppositionsledaren Aleksej Navalnyj (som fick 27 procent av rösterna i borgmästarvalet i Moskva 2013) svarade med att uppmana alla att gå ut och rösta på de starkaste oppositionskandidaterna. Och det fungerade, trots ett lågt valdeltagande på 21,45 procent. 

”Maktpartiet förlorar Moskva”, rubricerar oberoende Vedomosti på sin sajt. Klockan fyra på morgonen förkunnade Navalnyj på Twitter att UMG (Umnoje golosovanie, Smart röstning) hade segrat.

https://twitter.com/navalny/status/1170864556605919232

– Klockan är fyra på morgonen och nu kan vi med säkerhet säga att borgmästaren och Enade Ryssland har förlorat 24 distrikt av 45. Med hjälp av valfusk har de åstadkommit detta resultat: Enade Ryssland: 24 mandat, Smart röstning: 21 mandat. Nu försöker de stjäla ytterligare tre mandat”, skriver Navalnyj.

Han tillägger: 

– Det här är i vilket fall ett fantastiskt resultat av Smart röstning. Vi kämpade tillsammans. Tack till var och en för er insats.

Med 0,5 procent av rösterna kvar att räkna har alltså oppositionen 20 mandat. Hur mycket fusk som har förekommit under rösträkningen är svårt att uppskatta, men vi vet med säkerhet att det är mindre än ute i regionerna. Att Navalnyj och även oppositionspartiet Jabloko kan jämföra det officiella resultatet med sina egna uträkningar beror på det stora antalet observatörer som är på plats vid rösträkningarna. På grund av de här observatörerna har den ryska oppositionen mycket större möjligheter i Moskva än i övriga ryska städer.

Läs mer: Ryska lokalvalet gjorde rekord i dåliga förklaringar