Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Segerviss Chavez stoppar insyn

För bara några månader sedan åkte Venezuelas president Hugo Chavez i skytteltrafik till Kuba för cancerbehandling. Nu laddar han för vinst i ännu ett presidentval — och stänger gränserna för insyn.

I september påbörjade Venezuela på uppdrag av Chavez en årslång process för att gå ur den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, ledd av samarbetsorganet OAS.

– Varför ska det finnas en lag för små, utvecklingsländer och en annan lag för världsmakterna? De är immuna. Vi strävar också efter att vara suveräna och immuna, säger författaren och advokaten Luis Britto Garcia till TT under ett besök i Sverige.

Britto Garcia är medlem i Venezuelas nytillsatta Statsråd, ett rådgivande organ till presidenten vars första uppgift varit att skynda på utträdet ur domstolen. Han förklarar att Venezuela är missnöjt med OAS, som man anser håller USA om ryggen.

USA har visserligen skrivit på konventionen om mänskliga rättigheter, men har aldrig erkänt domstolens jurisdiktion.

– Vad OAS i huvudsak gjort är att stödja USA:s våldshandlingar mot resten av Amerika.

Både OAS och människorättsgrupper har uttryckt oro för utvecklingen, som man anser gör Venezuelas invånare mer sårbara för övergrepp. FN:s människorättskommissionär Navi Pillay har vädjat till Venezuela att tänka om. I juli gick landet också ur Världsbankens center för medling i investeringskonflikter (ICSID) och vissa experter pekar på en oroande trend av att isolera sig från internationell granskning.

Men Britto Garcia är inte oroad. Han menar att Venezuela mycket väl skulle kunna lämna OAS och i stället fokusera på regionala samarbeten.

– Det är möjligt att flera latinamerikanska projekt förverkligas. Exempelvis finns planer för Banco del Sur, som skulle ersätta Världsbanken och IMF, och vi har egen regional valuta, kallad sucre.

Sucren, som är en virtuell valuta använd av fem latinamerikanska länder, används allt mer i handeln med grannländer.

Samarbetena, tänkta att göra Venezuela till en regional och ekonomisk tungviktare, syftar också till att ge Chavez draghjälp i hans valkampanj, menar bedömare. Inom dessa samarbeten ska Chavez fortsätta sitt värv med att motverka kapitalismen, och han uppmanar landets rika att rösta på honom för att undvika ett "inbördeskrig".
Men även om Chavez enligt de flesta opinionsundersökningarna har en bekväm ledning över utmanaren Henrique Capriles är detta det jämnaste loppet i landet på länge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.