Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sektledare: Den 30 juni tar antikrist över världen

Sektledaren Jose de Luis de Jesus, en antikrist med Jesus i sitt namn, ledare för Growing in Grace/Creciendo en Gracia.
Sektledaren Jose de Luis de Jesus, en antikrist med Jesus i sitt namn, ledare för Growing in Grace/Creciendo en Gracia. Foto: Wikimedia Commons
Snart går världen under, närmare bestämt den 30 juni 2012. Det hävdar i alla fall amerikanska religiösa sekten Growing in Grace. För att sprida sitt budskap har man köpt plats på annonstavlor runtom i bland annat USA, Kanada och Brasilien.

Det lite speciella är att det kristna Growing in Grace, på spanska Creciendo en Gracia, leds av en person som säger sig vara antikrist förkroppsligad. Jose de Luis de Jesus heter han, en puertorican som kommit på att Jesus irrläror är att betrakta som judiska – det är aposteln Paulus som visar oss vägen vi ska vandra på jorden.

Och inte nog med det – Jose de Luis de Jesus har, hävdar han, direktkontakt med Paulus från sin församlings bas i Miami i Florida.

Sektledaren och hans anhängare, som ska återfinnas i en lång rad länder, är de enda som kommer att överleva apokalypsen den 30 juni. Den dagen kommer de att förlänas extraordinära krafter, vilka ska ge dem förmågan ”att springa utan att bli trötta”, som en av de Jose-trogna uttrycker det enligt brittiska nättidningen Mail Online.

Anhängarna har sifferkombinationen ”666” tatuerad på armen, en antikristsymbol som gång på gång lyfts fram i sektens förkunnelse. Efter den 30 juni kommer exempelvis en ny maktstruktur, 666, att ta över världen, heter det.

Doris Rosado och hennes tonårsdöttrar Ninette och Kiara Mongrut är alla sektmedlemmar genom sin församling i sydkanadensiska staden St Catharines. Döttrarna fick nyligen sina 666-symboler intatuerade.

– De ville göra det. Och nu är det än viktigare eftersom vi räknar ner... Jag är så stolt, säger Doris Rosade till kanadensiska tidningen National Post.

Amerikanska tv-kanalen ABC gjorde förra året ett inslag om Jose de Luis de Jesus rörelse, där sektledaren försökte förklara vad hans kristna antikristförkunnelse går ut på.

För övrigt uppges han sedan en tid ha vänt världen ryggen, det blir inga mer offentliga framträdanden. Jose de Luis de Jesus lägger nu all sin  kraft på att förbereda sig och sin sekt på ”transformationen” inför undergången den 30 juni.

Sociologen Lorne Dawson vid kanadensiska Waterloo-universitetet, som bland annat forskar kring religiösa rörelser och fenomen, säger till Mail Online att sekter som sätter upp ett datum för världens undergång är inne i en dalande fas där anhängarna blir färre och ledarens auktoritet tar stryk.

– Och inget kan få en grupp att mobilisera och dra till sig uppmärksamhet som en deklaration om apokalyps, säger Dawson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.