Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Selfie efter tågolycka chockar Italien

Man poserar för selfie framför räddningspersonal och skadad kvinna.
Man poserar för selfie framför räddningspersonal och skadad kvinna. Foto: Lambri/Liberta'/Ropi

En man som poserade för en selfie efter att en kvinna blivit påkörd av ett tåg i Italien har lett till starka reaktioner.

Olyckan ska enligt BBC ha inträffat efter att kvinnan klivit av tåget genom fel dörr och därmed blivit påkörd av ett annat. Hon skadades svårt och fick senare amputera ett av sina ben.

Händelsen inträffade förra veckan i Piacenza i närheten av Milano i norra Italien. När kvinnan omhändertas av räddningspersonal poserar en man helt klädd i vitt för en selfie med dem i bakgrunden.

Av bilden – som togs av fotojournalisten Giorgio Lambri – att döma gör mannen ett V-tecken med ena handen. Lambri lade upp bilden på sin Facebooksida där han också kommenterade att mänskligheten ”tappat sin känsla för etik”.

Selfien har lett till starka reaktioner och den har bland annat kallats för ett symptom på ”en cancersvulst som fräter sönder internet” av tidningen La Stampa. Lokaltidningen Liberta rubriksatte bilden med ”Barbariet du inte förväntade dig: En selfie framför en pågående tragedi”.

Enligt BBC ska mannen ha identifierats av polisen, som tvingade honom att radera bilden. Han åtalades däremot inte för något brott.

I Sverige uppstod i helgen liknande kritik efter att badgäster filmat och varit i vägen för två separata pågående räddningsinsatser vid drunkningsolyckor, en i Degerfors och en i utkanten av Landskrona. Vid båda tillfällena dog de utsatta personerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.